Nadia Ghulam guanya el 39è Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Cristina Costa Siles
 Font: Fundesplai.
L'activista treballa des de fa anys per la pau i els drets de les dones al seu país d'origen, l'Afganistan. Font: Fundesplai.
 Font: Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal.
El Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal reconeix la figura de l'activista per la pau Josep Vidal i Llecha. Font: Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal.

Nadia Ghulam guanya el 39è Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal

Autor/a: 
Cristina Costa Siles
Suport Tercer Sector

Resum: 

L’escriptora i activista afganesa ha estat reconeguda amb aquesta distinció que atorguen anualment el Centre de Lectura de Reus i l'Associació Josep Vidal i Llecha.

Des de fa ja disset anys, Nadia Ghulam viu i treballa a favor de la pau a Catalunya després d'haver de fugir del seu país d'origen, l'Afganistan. Els fruits de la seva tasca incansable han estat reconeguts, enguany, pel 39è Memorial per la Pau Josep i Liesel Vidal, una distinció que atorga el Centre de Lectura de Reus i l'Associació Josep Vidal i Llecha, dues institucions compromeses amb la pau i els drets humans. L’acte de lliurament del guardó serà el 6 d’octubre al Centre de Lectura de Reus, a les 19.00 h.

Martí Olivella, membre de la junta de l'Associació Josep Vidal i Llecha, exposa els punts clau pels quals s'ha concedit el premi a l'activista: "A part de tenir en compte la seva tasca i trajectòria, vam valorar molt positivament el fet que la Nadia, amb tan poc temps, hagi après a llegir i a escriure en català i que, a més, hagi publicat ja diversos llibres i contes explicant la seva experiència en la nostra llengua".

Olivella també destaca el fet que distincions com el Memorial ajuden al reforç mutu: "Ens fan trencar els recels de qui és el migrant, l'estranger, el refugiat o el nadiu i ens afavoreix treballar per temes comuns, com són la construcció de la pau i la fi de les guerres".

Una distinció que afavorirà el treball per la pau a l'Afganistan

El premi, que conté una dotació econòmica de 8.000 euros, anirà destinat íntegrament a l’Associació Ponts Per la Pau, entitat sense ànim de lucre que va crear la mateixa Nadia Ghulam l'any 2006 i que també presideix. Actualment, l'associació ajuda a 450 persones a l'Afganistan, especialment a dones.

Malgrat l'opressió de l'actual règim talibà, l'activista, escriptora i educadora social a Fundesplai assegura que s'està intentant aportar una petita llum d'esperança i d'acompanyament: "Elles són les veritables protagonistes, les persones per les quals treballem per la pau dia a dia. El premi és per a totes elles. Volem contribuir des de l'associació en la seva educació i desenvolupament personal".

Pel que fa a la situació actual de l'Afganistan, el darrer Índex Global de Pau, publicat l'any 2022, el situava en l'última posició del rànquing de països segons el seu nivell de pau. No obstant això, l'informe també assegurava que el nombre de víctimes mortals fruit del conflicte havia baixat considerablement i que la tendència se situava, aparentment, cap a una millora de les condicions de vida.

Tanmateix, Nadia Ghulam assegura que, avui en dia, treballar per la pau continua sent més necessari que mai: "Els grans poders estan fomentant molt la violència i la distribució d'armes. Com a éssers humans, considero que hem de buscar altres formes de diàleg i canalitzar-les a través de la pau. Fer arribar aquest missatge a les persones joves és, també, important. Continuo refermant que l'educació és la llavor de la pau".

Afegeix un comentari nou