Olot es prepara per viure els seus dies grans per a les Festes del Tura
Comparteix
La festa patronal d’aquest municipi és una de les més importants de Catalunya i se celebra al voltant del 8 de setembre.
Les Festes del Tura és la festa patronal d'Olot dedicada a la mare de déu del Tura, que celebra la festa el 8 de setembre, i tenen l'origen ja al segle XIV.
Es tracta d'una de les festes d'estiu més importants de les comarques de Girona i de Catalunya i destaquen, sobretot, perquè tenen un centenar d'activitats i concerts a l'aire lliure. Hi ha tres característiques que defineixen aquestes festes: són gratuïtes, populars i es fan al carrer.
Tant és la rellevància d’aquestes festes que l'any 1997 el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya les va declarar Festes d’Interès Nacional i l'any 2010 (el mes de novembre) les van declarar com a Festa Patrimonial d'Interès Nacional.
L'acte més important és el ball de gegants, nans i cavallets ja que a Olot hi ha passió per la faràndula municipal. Els gegants d'Olot són considerats uns dels millors del món i només surten en comptades ocasions (una d'elles, cada any, per les festes del Tura).
A banda d'això, també hi ha multitud actes populars, la majoria dels quals, estan organitzats per les entitats de la ciutat. Els més destacats són: 'La Turinada' (una espècie de corre aigua, tot i que originalment era un corre-bars) i que comença amb el 'Ball de l'hora' (una hora ballant al carrer estret de l'església del Tura).
El corre aigua segueix amb la gent recorrent varis carrers de la ciutat i amb els veïns abocant aigua des dels balcons fins arribar a una plaça amb aspersors on es fa el 'Ball del barret'.
Una altra de les activitats és la ‘Norantada’. És a dir, una nit, que normalment cau en dissabte, plena de música dels anys 90 amb grups convidats dels anys 90 on es fa la ‘Sindriada’ (síndries buidades i emplenades amb còctels).
L' ‘Encierru’ de marrans també és molt típic d’aquestes festes. Es tracta d’una espècie de ‘Sant Fermines’ però enlloc d’utilitzar toros per a ‘la corrida’ es fan servir carretilles fetes amb caps de marrans.
I, finalment, cal destacar el correfoc amb una colla de diables de les més actives de Catalunya. A banda, també hi ha moltes activitats pels nens i nenes com 'El volcanet' (un volcà que tira regals), un piló de cercaviles, la batalla de les flors (carrosses decorades), els diversos balls de la faràndula i activitats curioses com el concurs de llançament de pinyol d'oliva.
Molta música
A banda d’aquestes activitats, un dels eixos principals de les festes és la música i, per això, cada nit es programen concerts en paral·lel a 3 o 4 punts de la ciutat.
Enguany, una quarantena de grups amb estils molt diversos estan convidats a actuar a les festes. Entre els grups que pujaran als escenaris d’Olot destaquen Obeses, Catarres, Buhos, Mishima i Miquel del Roig.
Des de l'any 1850, les Festes del Tura mantenen els aspectes tradicionals d’aquesta festivitat que continua sent una tradició cultural molt valuosa per als habitants d'Olot.
Afegeix un nou comentari