ONG denuncien irregularitats al centre d’internament de persones estrangeres de Barcelona
Comparteix
Migra Studium denuncia, en el seu informe anual, la presència de menors al centre, la manca d'intèrprets i la falta d’atenció mèdica.
Migra Studium, que forma part del servei de migrants jesuïtes d'Espanya, ha presentat el seu informe anual de 2018 relatiu a les seves visites al Centre d’Internament d’Estrangers de la Zona Franca de Barcelona (CIE). Aquesta és una de les poques ONG que té accés al centre.
Segons aquest informe, un total de 78 persones que va visitar l’ONG va necessitar una atenció especial, incloent una persona que va ser testimoni de la mort d’un company migrant a la CIE d’Archidona, al sud d’Espanya. A més a més, segons el mateix informe el 27% de les persones migrants visitades, un total de 42, van ser identificats per Migra Studium com a menors, els quals no poden estar legalment detingut allà.
Un dels autors de l’informe recrimina que el fiscal "ignora" el protocol per determinar si les persones migrants són menors deixant aquest col·lectiu d'edat en situació d’indefensió.
Una altra queixa important que va fer l'ONG va ser la manca de professionals intèrprets, fet que significa que les persones immigrants amb habilitats lingüístiques limitades han de traduir en nom de les persones que tenen un desconeixement absolut de l’idioma, cosa que repercuteix directament en la comprensió dels seus drets i en la seva capacitat de defensar-se legalment.
Una altra qüestió significativa que ha denunciat l'ONG és l'atenció mèdica inadequada que les persones immigrants alguns dels migrants han rebut.
A Espanya hi ha un total de 7 CIE, dels quals 1 es troba a Catalunya. Allotgen persones immigrants irregulars aturades a la frontera (ja sigui en aeroports, arribant amb embarcacions petites del nord d'Àfrica o creuant la frontera des de França). A Espanya, les persones immigrants poden mantenir-se al CIE fins a 60 dies abans de ser deportades o alliberades.
Algèria i el Marroc són els països d'origen de dues terceres parts de les persones que van ser visitades al centre de la Zona Franca. Les ONG i la figura del Defensor del Poble ja han denunciat el tractament “irregular” que tendeixen a rebre aquestes persones en comparació amb altres persones detingudes d'altres països.
L’ONG argumenta que el centre forma part efectivament de la Frontera Sud d’Europa, ja que s’ha convertit en un punt important d’entrada i sortida d’Espanya i de l’espai ‘Schengen’ de la UE per persones immigrants.
Afegeix un nou comentari