Àmbit de la notícia
Internacional

Oxfam Intermón alerta dels alts nivells de desigualtat que provoca la Covid-19 a tot el món

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Mumbai representa les situacions de desigualtats existents al món.
    Font: CC
  • Una persona sense llar camina pels carrers buits de Barcelona durant el confinament.
    Una de les afectacions del toc de queda per a les persones sense llar són les possibles sancions Font: Arrels Fundació / Juan Lemus
  • L'activista denuncia que amb l'arribada al poder de Duterte la situació dels drets humans a les Filipines ha empitjorat.
    S'estima que l'increment de persones en situació de pobresa és d' ns 200 milions de persones més el 2020. Font: CC Font: CC

L'entitat denuncia que la desigualtat de la distribució de riquesa mundial està empitjorant amb l'actual situació. Avisa també que la pandèmia dispararà la pobresa a l'Estat espanyol fins a nivells inèdits.

Hem vist com en els últims mesos, la pandèmia del coronavirus ha provocat una crisi sanitària, social i econòmica de gran impacte a tot el món, una situació que no ha fet més que empitjorar les ja nombroses desigualtats existents, a tots els països i al mateix temps, quelcom “sense precedents”, tal com assenyala Oxfam Intermón a l'informe 'El virus de la desigualtat'.

Des d’Oxfam Intermón asseguren que aquesta crisi ha deixat al descobert els problemes del nostre fallit sistema econòmic global, així com altres tips d’opressió estructural que permet que una petita elit prosperi, mentre les persones en situació de pobresa, un gran nombre de dones, les persones negres i afrodescendents i els Pobles Indígenes, entre d’altres, tenen dificultats per sobreviure.

Centenars de milions de persones s'han vist abocades a la pobresa, i trigaran una dècada a tornar als mateixos nivells econòmics que tenien abans de la pandèmia. L'entitat situa l'increment de persones en situació de pobresa en uns 200 milions de persones més el 2020. Segons Banc Mundial, si els governs no duen a terme polítiques per evitar la desigualtat, el 2030 hi haurà 501 milions de persones més que viuran amb menys de 5,50 dòlars al dia.

Mentrestant les grans empreses del món continuen enriquint-se. De fet, la riquesa de les persones multimilionàries ha augmentat 3,9 bilions de dòlars des del març del 2020 fins a finals d’any, completant així la fortuna d’aquestes persones, que és d'11,95 bilions de dòlars, una xifra equivalent a la mobilitzada pels governs del G20 en la resposta a la pandèmia. En definitiva, amb la pandèmia del coronavirus, els rics són més rics, i els pobres, més pobres. 

Moment crucial

D'altra banda, l'entitat valora que, en aquest període, s'ha posat de manifest que l'acció dels governs és vital per protegir la salut de la societat, i que és possible posar en marxa polítiques transformadores que abans de la crisi eren impensables. "La ciutadania i els governs han de respondre a la urgent necessitat de construir un món més just i sostenible", afirmen.

“Estem en un moment crucial per a la humanitat. No podem tornar al món brutal, injust i insostenible en el qual vivíem abans de la irrupció del virus”, manifesta Oxfam Intermón. “Hem de treure partit a aquests recursos per a construir una economia més justa i sostenible al servei de totes les persones, i no sols d'una minoria privilegiada”, asseguren com a conclusió de l’informe.

La pobresa es dispara a l'Estat espanyol

En un altre informe d'Intermón Oxfam, en aquest cas centrat en la situació de l'Estat espanyol, l'entitat avisa que la pandèmia dispararà la pobresa fins a nivells inèdits. A l'informe 'Superar la pandèmia i reduir la desigualtat', Intermón Oxfam estima que la pobresa severa podria augmentar a l'Estat en 800.000 persones i arribar als 5,1 milions com a conseqüència de la pandèmia.

Segons l'entitat, si no s'implementen polítiques per evitar-ho, l'efecte de la pandèmia podria portar a la societat de l'Estat espanyol als mateixos índexs de desigualtat que se'n van experimentar durant els pitjors anys de l'anterior crisi econòmica. Els més afectats en aspectes com la pèrdua de la feina, les persones més vulnerables, com ara les persones joves, les dones i les persones migrants.

Com arreu del món, la desigualtat a l'Estat espanyol és un fet, i així ho demostra les dades de l'entitat que estimen que les persones més pobres de l'Estathaurien perdut, proporcionalment, fins a set vegades més renda que les més riques. L'índex de pobresa de la població ha arribat al 22,9% de mitjana, una xifra que es dispara fins el 57% quan parlem només de la població migrant.

En la banda contrària, ha augmentat el valor de la riquesa dels multimilionaris espanyols des que es va declarar la pandèmia, al març de 2020. S'estima que l'increment ha estat d'uns 26.500 milions d'euros, una xifra que, posant-la en perspectiva, és superior al cost d'una de les principals mesures de contenció de la pandèmia, els ERTO.

Si vols consultar els dos informes, hi pots accedir en aquests dos enllaços: 'El virus de la desigualtat' i 'Superar la pandèmia i reduir la desigualtat'.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari