Pakistan, ofegat per la pitjor inundació de la seva història (actualització)

 Font:
Font:

Pakistan, ofegat per la pitjor inundació de la seva història (actualització)

Resum: 

L'ajut exterior està en qüestió, donat que hi ha "zones talibans no controlades" al país. El mortal monzó d'aquest any va deixar al seu pas més, de moment, de 1,200 víctimes mortals i 2.5 milions de damnificats. L'ajuda humanitària es dificulta per la pròpia tragèdia, que ha deixat a comunitats senceres aïllades per les pluges torrencials. Les inundacions provocades per les torrencials pluges monzòniques que van assolar el nord-oest de Pakistan han causat aquesta catàstrofe. A més, més de 27,000 persones esperen per a ser desplaçades de les zones inundades, va informar l'Oficina de l'ONU per a la Coordinació d'Ajuda Humanitària (OCHA). Ara, l'ajut exterior està en qüestió, donat que hi ha zones talibans al país.

Les fortes precipitacions han arrasat pobles sencers i nombrosos cultius han quedat sepultats sota les aigües. Mentrestant, l'ajuda humanitària es retarda davant la impossibilitat d'accedir a les zones més afectades. "La distribució dels donatius està greument limitada pels danys en les infraestructures", va informar Muhamad Ateeb Sidiqui, director d'operacions de la Mitja Lluna Vermella pakistanesa.

L'ONU va autoritzar el una ajuda de 10 milions de dòlars (7.6 milions d'euros) per a pal·liar l'estat de precarietat dels damnificats. L'organisme internacional calcula que unes 150,000 famílies requereixen aliments, aigua potable, tendes de campanya i atenció mèdica urgent.

Per altra banda, s'ha mobilitzat mig milió d'euros per a la distribució d'aliments en el nord-oest de Pakistan i la mateixa quantitat d'ajuda a les zones frontereres d'Afganistan, que han resultat afectades també per les inundacions. Aquestes contribucions es canalitzaran a través del Programa Mundial d'Aliments (PMA), de Nacions Unides.

Les xarxes de comunicació en moltes zones segueixen estant interrompudes i l'accés per carretera està limitat degut al fet que els ponts, les autopistes i les carreteres estan bloquejats o han estat destruïts per les inundacions. "Hi ha necessitats crucials d'aliments i aigua potable", segons va afirmar Martin Mogwanja. Representant d'UNICEF a Pakistan. "Una de les majors preocupacions és que es produeixin brots de malalties entre els sobrevivents”.

“La devastació per les inundacions és enorme, algunes àrees han estat completament arrasades. El que solien ser petits corrents d'aigua ara són rius sencers que destruïxen ràpidament tot el que troben al seu pas”, va dir per la seva banda Josep Prior Tio, coordinador de terreny de Metges Sense Fronteres (MSF) en el districte de Swat. “Molta gent segueix atrapada. Alguns s'han refugiat en el cim de les muntanyes, però uns altres es troben en les zones que han estat aïllades com a conseqüència de les inundacions”. Per a superar aquesta barrera, MSF planeja dirigir-se en helicòpter a les àrees que la inundació de les carreteres ha fet inaccessibles. MSF ja està protegint diverses estructures bàsiques de salut en Mandrakhel, Wadpaga i Gulbela, en el districte de Peshawar. En el districte de Nowshera, l'organització dóna suport directe a l'hospital Paddi, on ja han estat atesos uns 120 pacients mitjançant clíniques mòbils.

Afegeix un comentari nou