Àmbit de la notícia
Internacional

‘Parelles Educatives’, una connexió amb el professorat llatinoamericà

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Marta Catena
  • El programa Parelles Educatives ha engegat motors l'època de Nadal de 2021, i pretén crear una connexió entre el professorat del nostre país i el llatinoamericà.
    El programa Parelles Educatives ha engegat motors l'època de Nadal de 2021, i pretén crear una connexió entre el professorat del nostre país i el llatinoamericà. Font: Fundació Comparte
  • Gràcies al programa Parelles Educatives, es podrà ajudar a proporcionar material pedagògic, recursos per a les escoles i aliments pels infants, en horari escolar.
    Gràcies al programa Parelles Educatives, es podrà ajudar a proporcionar material pedagògic, recursos per a les escoles i aliments pels infants, en horari escolar. Font: Fundació Comparte
  • Els professors podran compartir coneixements pedagògics i experiències, per enriquir la seva relació i connexió.
    Els professors podran compartir coneixements pedagògics i experiències, per enriquir la seva relació i connexió. Font: Fundació Comparte

Fundació Comparte llença la campanya amb l’objectiu d’unir professores per compartir experiències i proporcionar els recursos necessaris per a les escoles.

La Fundació Comparte aposta per la connexió a distància i arriba amb un programa que traspassa fronteres, anomenat 'Parelles Educatives'. Un projecte que consisteix a unir una professora del nostre país amb una professora dels països de Llatinoamèrica on actua la Red Comparte: Argentina, Hondures, Xile, Equador i Nicaragua, en els quals treballen amb un total, d’aproximadament, quinze mil infants, i on tenen contacte amb un nombre elevat de professores.

La Red Comparte està formada per vuit organitzacions sense ànim de lucre, repartides en els cinc països llatinoamericans esmentats, i promou els drets dels nens i les nenes a Llatinoamèrica.

Un projecte que neix per donar esperança

Va sorgir després que es detectessin les conseqüències que ha tingut la pandèmia i el confinament en els infants llatinoamericans. Amèrica del Sud ha patit els confinaments més llargs del món i, des de Comparte, expliquen que és un tema que els va generar preocupació, ja que un gran nombre de nenes havien quedat abandonades per l’estat i per les escoles, a causa de la imposició de l’educació a distància. Però, el sector del professorat també ha patit aquestes conseqüències.

“Vàrem fer un estudi i ens vam adonar que els professors també havien passat un període molt complicat”, afirma Philippe de Dinechin, president de Fundació Comparte. És en aquest moment que neix 'Parelles Educatives'.

L'emparellament té com a objectiu connectar dues professores per tal que puguin compartir experiències i coneixements pedagògics i, a partir d’una quota de mínim dotze euros cada mes, proporcionar els recursos necessaris perquè les escoles llatinoamericanes puguin dur a terme les classes, atendre les dificultats i reparacions de les instal·lacions, facilitar material pedagògic i els berenars dels infants.

Gràcies a aquestes aportacions, serà possible ajudar a la professora amb qui s’hagi connectat i poder adquirir recursos i materials imprescindibles per al professorat i l’alumnat de les escoles.

Les conseqüències de la Covid-19 als infants

Segons confirma la Fundació Comparte, la pandèmia ha tingut greus afectacions en l’educació i ha causat grans desigualtats entre els infants. “Amb el tancament de les escoles, ens vam adonar que les alumnes van ser abandonades de cop”, afirma de Dinechin. Moltes d’elles es van trobar soles a casa, amb poc material informàtic i internet, dificultant o impedint el seguiment d'una educació a distància. Segons UNICEF, a Amèrica Llatina, almenys un de cada tres infants no varen poder accedir a l’educació a distància quan els centres estaven tancats.

La situació de confinament ha tingut efectes negatius, també, en el desenvolupament de l'infant i en l'àmbit psicoemocional. Gràcies a l'informe 'Impacte del confinament en l'infància llatinoamericana', elaborat per Fundació Comparte, s'afirma que ha provocat un endarreriment escolar enorme, augment dels trastorns del son, de l’estrès, l’ansietat i la depressió, creixement de la violència domèstica i de gènere, disminució de les activitats socials, entre altres. És per això que, 'Parelles Educatives', vol combatre les conseqüències de la Covid-19.

Una iniciativa que just comença

El projecte just acaba de néixer i, segons afirma el president de la Fundació Comparte, primer de tot, cal donar-lo a conèixer: “Durant els primers dies de l'any hem contactat a més de tres-cents professors d’aquí, per explicar-los el projecte”. La idea és crear la connexió, però des de Comparte no es controlarà com avança la relació, serà completament lliure. El que sí que es pretén fer és un grup per compartir i convidar, una vegada al mes, tot el professorat partícip de 'Parelles Educatives'.

La col·laboradora del nostre país rebrà el perfil de la professora de Llatinoamèrica en formar-se la parella. Es farà un intercanvi de correus electrònics, per tal que les dues persones es puguin comunicar lliurement, i, almenys tres vegades a l’any, es rebrà informació de l’ONG de Llatinoamèrica de la qual pertanyi la parella.

“Pensem que tenen molt a compartir. A Amèrica Llatina, per exemple, hi ha mètodes pedagògics molt interessants, igual que aquí”, afirma Philippe de Dinechin. A més, afegeix que també és important que les professores donin a conèixer quina és la situació de l’educació a cada país. Sobretot les condicions de Llatinoamèrica: les dificultats que pateixen els infants per arribar a les escoles, la falta de material

La Fundació Comparte treballa amb, aproximadament, quinze mil infants, en els cinc països llatinoamericans on actua la Red Comparte. El seu president, ens explica algun exemple: a Ecuador, actuen en un barri de Quito, Chilibulo, a una escola de dos-cents alumnes. A Hondures, treballen en quinze escoles públiques. “Sempre es necessiten diners per donar suport als sous dels professors, al material, les reparacions, etc”, afirma.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari