Pobles indígenes construint aliances

 Font:
Font:

Pobles indígenes construint aliances

Resum: 

Des de 1994 se celebra el 9 d'agost el Dia Mundial dels Pobles Indígenes, per una resolució de l'Assemblea General de Nacions Unides. Es fa en el marc del segon Decenni Internacional de les Poblacions Indígenes (2005-2015). El tema escollit pel 2013 és “Pobles indígenes construint aliances”.

El tema escollit pel 2012 va ser “Els mitjans de comunicació indígenes: donant poder a les veus indígenes”. I el tema d'aquest segon decenni, que acaba el 2015, és “Un decenni per l'acció i la dignitat”. El tema escollit per l'edició de l'any anterior del Dia ens parla de la realitat de les poblacions indígenes, en part ja connectades als “nous” mitjans de comunicació. Connexió feta per combatre prejudicis i estereotips, projectar identitats, i incidir en les agendes polítiques i socials.

En aquesta web es pot trobar tota la informació i les accions de Nacions Unides, estats membres i ONG associades, sobre el tema

El tema pel 2013 és “Pobles indígenes construint aliances”, i la commemoració central és el dia 9 d'agost a la seu de Nacions Unides a Nova York, organitzada per Nacions Unides i amb la participació d'ONG de l'àmbit.

Una de les xarxes de la societat civil més actives en l'àmbit dels drets dels pobles indígenes és Via Campesina, una organització bàsicament participativa que ha tingut un paper en les trobades de Nacions Unides sobre el tema. Una altra ONG destacada de defensa d'aquests col·lectius és Survival, més en l'àrea que en anglès s'anomena “advocacy” (promoció, defensa).

El 2005 les Nacions Unides van aprovar el Programa d'Acció pel Segon Decenni Internacional de les Poblacions Indígenes. L'ONU va demanar als països membres recolzament econòmic per aquest programa de desenvolupament i també l'adopció, per part de governs i ONG, de mesures per facilitar l'aprovació ràpida de la declaració de Nacions Unides sobre els drets dels indígenes.

Afegeix un comentari nou