Quins són els conflictes socioambientals que hi ha al món?
Comparteix
L’Atles de Justícia Ambiental (EJAtles) és un mapa creat per investigadors de l’Institut de Ciència i Tecnologia Ambientals de la UAB amb 2.100 casos de conflictes socioambientals a diferents parts del món.
L’Atles de Justícia Ambiental (EJAtles) mostra actualment 2.100 conflictes socioambientals actius al món. Segons el mapa, l’Índia és el país que té un número més gran de conflictes, seguit d’un augment dels mateixos registrats a la Xina, Bangladesh, Paquistan, Indonèsia, Egipte o Etiòpia. L’EJ-Atles es va iniciar l’any 2012 per Leah Temper i Joan Martínez-Alier, coordinat per Daniela Del Bene. La finalitat del mapa és registrar els conflictes socioambientals que es produeixen al món, definits com a mobilitzacions de les comunitats locals o moviments socials en contra d’activitats econòmiques o construcció d’infraestructures que tinguin un impacte negatiu en el medi ambient.
Els casos identificats a l’atles interactiu s’identifiquen mitjançant una fitxa informativa de cinc o sis pàgines cadascuna. Gràcies a la seva gamma de filtres, aquest mapa mundial permet veure quins són els conflictes de major i menor gravetat. Els conflictes estan dividits en deu categories diferents: nuclears, extraccions minerals, gestió dels residus, conflictes al sòl, energies fòssils i justícia climàtica, gestió de l’aigua, infraestructura, turisme, conflictes de conservació de la biodiversitat i conflictes de servei públic i industrials.
Font: EJ-Atles
La majoria dels conflictes s’han generat per satisfer les demandes dels segments amb més riquesa de la població mundial. Malgrat això, el consum dels rics provoca violència ecològica sobre els més pobres, segons el mateix atles.
La justícia ambiental va néixer com un eslògan per primera vegada als Estats Units durant els 80 entre les comunitats de llatins i afroamericans. Aquets col·lectius es van mobilitzar en contra de les injustícies perpetrades a les seves comunitats per indústries contaminants. Posteriorment, s’ha transformat en un moviment que ha adquirit una dimensió global.
La iniciativa va ser creada per l’Institut de Ciència i Tecnologia de la Universitat Autònoma de Barcelona. L’any 2016 el professor Martinez-Alier va rebre un Advanced Grant de dos milions d’euros el Consell Europeu d’Investigació (European Research Council) per continuar la iniciativa fins a l’any 2021. De moment s’han registrat 260 casos, més d’un 12% dels registrats, en els quals han mort defensors ambientals, la majoria de vegades concentrats a Amèrica Llatina i el sud-est asiàtic.
La situació a l’Estat espanyol
L’EJAtles ha registrat fins al moment 55 conflictes ambientals, informació aportada per Ecologistes en Acció i altres organitzacions ambientals. La majoria de conflictes ambientals a Espanya estan relacionats amb l’evacuació de residus o les infraestructures d’obres públiques i de turisme, així com de les centrals nuclears.
Afegeix un nou comentari