Quins són els reptes del Dia Mundial de la Gent Gran?
Comparteix
L’1 d’octubre reconeix els drets i la dignitat de les persones d’edat avançada. Enguany, l’ONU destaca la participació de la gent gran en la construcció d’una societat més justa.
El dia 14 de desembre de l’any 1990 l’Assemblea General de les Nacions Unides va designar l’1 d’octubre com a data pel Dia Mundial de la Gent Gran. Un any més tard, el mateix organisme va redactar una sèrie de principis per a les persones d’edat avançada amb la resolució 46/91, establint drets d’independència, participació, cura, realització personal i dignitat. Amb tot això, en les darreres dècades la composició de la població mundial ha canviat dramàticament. Segons les Nacions Unides, entre el 1950 i el 2010 l’esperança de vida al món s’ha incrementat dels 46 fins als 68 anys i es preveu que creixi fins als 81 anys a finals de segle.
Això vol dir que hi ha 700 milions de persones que avui ja tenen més de 60 anys. En aquest sentit, el Dia Mundial de la Gent Gran lloa i reconeix els drets de les persones d’edat avançada i s’estableix com una data per lluitar contra la discriminació per qüestió d’edat. A més, un altre dels seus reptes és posar-se als abusos que es poden cometre en contra d’aquest col·lectiu. “A totes les societats els factors de discriminació s’expressen amb actituds individuals, institucionals o polítiques”, afirmen des de l’ONU. “La representació que fan els mitjans de comunicació contribueix, ja que devaluen i exclouen les persones grans”, afegeixen.
Enguany, el tema i la campanya de l’ONU per celebrar el vint-i-setè aniversari del Dia Mundial és “Avançant cap al futur: aprofitant el talent, contribucions i participació de la Gent Gran a la societat”. Pel 2017, es volen difondre i compartir les contribucions que poden fer la gent gran en l’àmbit familiar, en la seva comunitat i en les seves societats, sobretot en aspectes socials, culturals econòmics, cívics i polítics. La temàtica d’aquest any destaca el vincle entre les contribucions de la gent gran i aconseguir la implementació de l’Agenda 2030 i del Pla Internacional d’Acció de Madrid.
Altres campanyes i temes que s’han promogut durant anys anteriors són:
- 2016: Rebel·lat contra la discriminació per edat
- 2015: Sostenibilitat i Inclusió Generacional en l’entorn urbà
- 2014: No oblidem a ningú: promovent una societat per a tothom
- 2013: El futur que volem: el que les persones grans estan dient
- 2012: Longevitat: Construint el futur.
A Catalunya hi ha entitats com els Amics de la Gent Gran que lluiten contra la soledat i la marginació social de les persones de la Tercera Edat. El seu voluntariat acompanya emocionalment i amb dinàmiques socials a les persones envellides i, a més, també fan tasques de sensibilització social per difondre la realitat que viuen les persones grans. El paper del voluntariat esdevé fonamental per agafar de la mà a les persones que tenen més necessitats d'atenció.
L’entitat va néixer a París l’any 1946, després de la Segona Guerra Mundial, quan es va constituir l’Associació les Petits Frères des Pauvres. A Barcelona, interessades per l’activitat d’aquesta associació francesa, un grup de persones van inaugurar el 4 de setembre de 1987 el que avui és l’entitat que lluita per la dignitat de les persones grans. Algunes de les localitats on fan incidència avui dia són: Vilanova i la Geltrú, Badalona, Santa Coloma de Gramenet, Sabadell, Reus, Osona, Granollers, Sant Cugat del Vallès i l’Hospitalet de Llobregat.
Afegeix un nou comentari