Consensuada l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible
Comparteix
Per assolir aquesta fita, les Nacions Unides han aprovat 17 objectius per eradicar la pobresa, protegir el planeta i assegurar el benestar a tothom
El passat 25 de setembre, els 193 estats membres de l’Organització de Nacions Unides (ONU) es van reunir a la seu de Nova York on va tenir lloc la Cimera de Desenvolupament Sostenible. A aquesta trobada es va aprovar el document “Transformar el nostre món: l’Agenda de 2030 per al Desenvolupament Sostenible”.
La nova agenda conté 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) i 169 metes. El document ha de servir com a pla d’acció perquè la comunitat internacional i els governs nacionals promoguin la prosperitat i el benestar comú en els propers 15 anys, centrant-se en cinc àmbits: persones, pau, planeta, col·laboració i progrés.
Els ODS substitueixen els Objectius del Mil·leni
Tres són les diferències principals entre els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni (ODM), impulsats per l’ONU entre el 2000 i el 2015, i els actuals ODS pel 2030. Així, els anteriors van ser elaborats per un grup d’experts a porta tancada, mentre que els actuals s'han creat després de tres anys de negociacions i s'han consensuat entre els països membre de l’ONU, ONGs i societat civil. D'altra banda, els objectius anteriors del Mil·leni (ODM) es van centrar principalment en l’agenda social, mentre que els ODS se centraran en els tres elements interconnectats del desenvolupament sostenible: creixement econòmic, inclusió social i protecció ambiental. Així mateix, els ODM estaven dirigits als països en desenvolupament, en particular als més pobres, mentre que els ODS s’aplicaran a tot el món, rics i pobres.
La força de l’empresa
Cal destacar també que, per primera vegada, per assolir els nous reptes de la humanitat, l’ONU reconeix la força transformadora de les empreses, en ser la principal font mundial de l’activitat econòmica i, per tant, és bàsica la seva implicació.
Objectius de l’Agenda
- Posar fi a la pobresa
- Posar fi a la fam, assolir la seguretat alimentària, millora de la nutrició i promoure l'agricultura sostenible
- Garantir una vida sana i promoure el benestar en totes les edats
- Garantir una educació inclusiva i de qualitat i promoure l'aprenentatge al llarg de la vida
- Aconseguir la igualtat entre els sexes i apoderar totes les dones i nenes
- Garantir l'accés a l'aigua i el sanejament
- Garantir l'accés a una energia assequible, segura, sostenible i moderna
- Fomentar el creixement econòmic i l'ocupació sostenibles i el treball decent
- Construir infraestructures resilients, industrialització sostenible i fomentar la innovació
- Reduir la desigualtat dins i entre els països
- Fer les ciutats inclusives, segures i sostenibles
- Garantir models de consum i producció sostenibles
- Prendre mesures urgents per combatre el canvi climàtic i els seus efectes
- Conservar i utilitzar de forma sostenible els mars i els seus recursos
- Promoure l'ús sostenible dels ecosistemes terrestres, lluitar contra la desertització, aturar la degradació del sòl i la pèrdua de la biodiversitat
- Promoure societats justes, pacífiques i inclusives
- Revitalitzar l'Alianza Mundial per al Desenvolupament sostenible
Afegeix un nou comentari