Raquel Fabregat: cal aportar solucions socialment rentables a la crisi i enfortir el voluntariat i les xarxes socials
Comparteix
Raquel Fabregat, dinamitzadora de voluntariat i xarxes socials a la Comissió Catalana d'Ajuda al Refugiat, ens explica quins són, segons ella, els reptes de futur de l'associacionisme i el voluntariat.
Davant la crisi, s'ha de treballar per aportar solucions socialment rentables
La crisi té implicacions a més de les conseqüències econòmiques. Posa en difícil situació tot allò assolit en tres dècades de millores en l'acció social: la progressiva professionalització, l'enfortiment d'organitzacions, la credibilitat i la confiança social, l'aprofundiment en transparència i en qualitat, la transició de l'assistencialisme a la promoció social i a la integració, la formació de professionals i la generació de capital humà, planificació estratègica, creació de xarxes i presència internacional.
És més necessari que mai dedicar recursos a la supervivència de les accions socials del país i afrontar nous reptes a través de noves aliances i accions de finançament. És important valorar la responsabilitat social empresarial (RSE) com eix de treball prioritari i fonamental.
Enfortir el voluntariat i les xarxes socials
El voluntariat és un dels moviments ciutadans més importants de les últimes dècades; s'ha convertit un suport bàsic a les entitats. Per això, és important enfortir-lo i treballar per donar-li el màxim suport possible. El voluntariat té el repte d'evolucionar constantment per respondre a les necessitats socials, així com d'incorporar altres vies de participació, com el voluntariat corporatiu i el voluntariat d'empresaris sèniors, col·laboracions que enforteixin accions de RSE.
Des de la CCAR apostem per aquest nou model de voluntariat i focalitzem aquest repte a través del programa Voluntariat i Xarxes Socials, amb la vinculació del sector empresarial del territori i per l'enfortiment d'aliances a través de la incorporació de noves formes de voluntariat.
Afegeix un nou comentari