Àmbit de la notícia
Internacional

'Recicla+', un projecte per garantir els drets ambientals de la població dominicana

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Carlos Faneca
  • Segons els voluntaris i voluntàries, la clau del projecte és la participació ciutadana.
  • El projecte s'està desenvolupant a la comunitat de Sabana Yegua, però ja es contempla l'ampliació a la comunitat veïna de Proyecto 4.
    El projecte s'està desenvolupant a la comunitat de Sabana Yegua, però ja es contempla l'ampliació a la comunitat veïna de Proyecto 4.
  • Les xerrades i tallers ajuden la gent a entendre que petits gestos poden ser beneficiosos pel planeta i la seva salut.
    Les xerrades i tallers ajuden la gent a entendre que petits gestos poden ser beneficiosos pel planeta i la seva salut.

Tres voluntaris i voluntàries de l'Associació Nous Camins duen a terme una iniciativa d'acompanyament a la comunitat de Sabana Yegua per millorar la gestió de residus i impulsar la conscienciació mediambiental.

A casa nostra, reciclar s'ha convertit, per a la gran majoria de la ciutadania, en un acte quotidià, que pràcticament fem sense pensar, ja sigui per la gran tasca de conscienciació feta sobre la població, la implicació de les persones més joves en la cura del medi ambient i que arrossega a tota la família, o la relativa facilitat que tenim a l'hora de dur a terme aquesta activitat, ja sigui per la proximitat dels contenidors de reciclatge o la feina de gestió de residus que es realitza. Sigui com sigui, el nombre de persones que reciclen augmenta any rere any.

No hem d'oblidar, però, que encara hi ha racons al món on el reciclatge està molt lluny de ser una realitat consolidada. N'és un exemple la comunitat de Sabana Yegua, a la Republica Dominicana. El projecte 'Recicla+', que tres voluntaris i voluntàries de l'Associació Nous Camins desenvolupen a la zona, marca el camí en la millora de la gestió de residus i l'augment de la conscienciació mediambiental entre la població dominicana. 'Recicla+' proposa un nou model de reciclatge basat en la implicació de tot el veïnat d'aquesta comunitat.

La iniciativa que el Marc, la Marta i la Carlota van engegar fa poc més de quatre mesos, té com a origen la combinació dels esforços d'un grup de persones joves dominicanes, i d'un grup de dones líders de Sabana Yegua, l'any 2016. "Elles van veure necessari emprendre accions per cuidar del medi ambient i, acompanyats de la parròquia La Sagrada Família de Sabana Yegua, van prendre el lideratge convencent a famílies perquè separessin el plàstic, organitzant activitats de promoció i ajudant amb la logística", expliquen a Xarxanet.org.

El vincle d'aquesta iniciativa amb l'Associació Nous Camins es forma quan, a través de l'associació de joves Sonríe y Crece, voluntaris i voluntàries col·laboren durant els estius amb aquest projecte. Vista la interessant projecció de la iniciativa, el 2018 es plantegen donar un impuls treballant-hi a temps complet. L'aliança amb l'Associació Nous Camins, per desenvolupar el projecte, es concreta el 2020, tot i que no és fins a principis de 2021 quan, ja amb els recursos suficients, poden viatjar sobre terreny.

Projecte de participació ciutadana

Un dels objectius del projecte és aconseguir que la gent entengui que som responsables dels residus que generem i que hem d'actuar tots junts per fer front al problema. És per aquest motiu que es fa conscienciació ciutadana, primer amb tallers per entendre la importància del problema adreçat a grups de nens i nenes. De fet, els voluntaris i voluntàries han preparat un programa d'Escoles Verdes amb els centres educatius del poble que s'iniciarà un cop es reobrin les escoles.

D'altra banda, per a la població més adulta el projecte ofereix també tallers i xerrades entorn del medi ambient i reciclatge. "Amb l'objectiu de donar a conèixer 'Recicla+', hem dut a terme activitats més lúdiques intercanviant mangos per plàstic o pintant les cares als més petits", manifesten els voluntaris i voluntàries de 'Recicla+'.

"Hem vist que, gràcies a les xerrades i tallers que es fan a la comunitat, la gent s'està interessant en el projecte i estan entenent que petits gestos poden ser beneficiosos pel planeta i també per la seva salut. Per aquest motiu, creiem que l'educació ambiental és un pilar fonamental, ja que si la gent no entén per què és important separar els residus, no ho faran", expliquen.

A banda d'aquestes activitats de conscienciació, els voluntaris i voluntàries estan impulsant una recollida de residus plàstics que arribi a la totalitat de la població de Sabana Yegua. "Hem dissenyat una recollida sostenible amb bicicletes elèctriques que passen porta per porta", exposen. També han repartit papereres a les cases perquè puguin separar els plàstics i han col·locat contenidors als barris, on les bicicletes dipositen els plàstics que recullen de les cases.

Recollida de residus sostenible amb bicicletes elèctriques.

Per poder dur a terme totes les activitats, el projecte ha generat directament set llocs de treball a temps parcial per gent de la comunitat. Al mateix temps, s'ha treballat de la mà de l'Ajuntament de Sabana Yegua, qui s'ha involucrat en el projecte des del primer moment.

La gestió de residus a la República Dominicana

El Marc, la Marta i la Carlota expliquen que la gestió dels residus al municipi de Sabana Yegua no està disponible per a totes les llars. "Es passen a buscar els residus setmanalment, porta per porta, però malauradament encara hi ha un 14,9% de llars sense cap tipus de servei", descriuen.

També destaquen que els residus es dipositen en un abocador sense separació a cel obert incontrolat. Aquesta pràctica, expliquen, s'estén a tot el país. "La manca de control fomenta la presència de treballadors informals, coneguts com a 'buzos', que es dediquen a buscar possibles materials reciclables en els abocadors per vendre'ls", expliquen els voluntaris i voluntàries del projecte.

La sensibilització quant al reciclatge és baixa al país. Els voluntaris i voluntàries manifesten que és molt habitual veure gent llençar deixalles al terra. "Encara no se senten responsables dels residus que generen i es desprenen d'ells de qualsevol manera", manifesten, i afegeixen que cremar les deixalles és una pràctica comuna, tant en els abocadors com a nivell personal als costats de les carreteres. "La seva idea és que si aquestes desapareixen, el problema també ho farà", diuen el Marc, la Marta i la Carlota. 

No obstant això, gràcies a les xerrades i tallers que es fan en la comunitat de Sabana Yegua, la gent s’està interessant en el projecte i estan entenent que petits gestos poden ser beneficiosos pel planeta i també per la seva salut. Per aquest motiu, des de 'Recicla+' consideren que l’educació ambiental és un pilar fonamental. "Si la gent no entén per què és important separar els residus, no ho faran", afegeixen.

Reciclatge a ritme de 'Dembow'

Una de les peculiaritats del projecte és la creació d'una cançó de l'artista dominicana, Mala Queen, per conscienciar la gent de la comunitat a reciclar. "A República Dominicana es menja, juga, passeja i parla al ritme de la música. I sent així vam pensar: per què no reciclem també al ritme del "Dembow"? L'endemà, la Mala Queen ja tenia la lletra i al cap d'una setmana l'havia gravat", expliquen els voluntaris i voluntàries.

El 'Dembow', expliquen, és un gènere que es caracteritza perquè la majoria de les lletres de les cançons són sexualitzades i parlen de problemes amorosos, en canvi, la cançó de la Mala Queen dona un missatge positiu i amb valors educatius, sense perdre el ritme de moda:

El projecte ja està sent un èxit a la comunitat de Sabana Yegua, motiu pel qual la idea de les persones que treballen al terreny és la d'ampliar-lo a altres comunitats veïnes, com la de Proyecto 4. Aquest projecte ja està contemplat, i des de l'entitat esperen que s'hi sumin més poblacions de la zona. "Estem convençuts que és un model totalment reproduïble, adaptant-lo a les característiques de cada comunitat. Ho hem dissenyat tot amb aquest objectiu i estem oberts a ajudar a comunitats que s'hi vulguin sumar", sostenen.

Primer, però, el repte de 'Recicla+' és involucrar la gran majoria dels habitants de Sabana Yegua, fent partícips també les escoles i negocis als programes de recollida i conscienciació per abastar altres sectors de la societat, que a més són els que més residus generen. Al mateix temps, avancen que la intenció és la de començar a recollir altres residus reciclables, com el paper i el cartró.

Serà a partir de llavors quan es repliqui el projecte a altres comunitats i buscar l'aliança amb institucions públiques a escala nacional i es pugui utilitzar com a projecte model per replicar-lo a altres zones del país.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari