Roba, llibres i joguines: tres opcions per fer donacions durant el Nadal

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Roba, llibres i joguines: tres opcions per fer donacions durant el Nadal

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

Et donem algunes idees per fer una donació pel Nadal i col·laborar amb projectes solidaris arreu del món.

La donació, segons l'Enciclopèdia Catalana, és un acte de liberalitat pel quan una persona, la donant, disposa gratuïtament d'una cosa a favor d'una altra, el donatari. Sovint, dins del Tercer Sector les donacions es tradueixen en transferències o aportacions monetàries que ajuden a finançar els projectes d'una fundació, d'una associació o d'una entitat. A més d'això, és cert que moltes persones que fan una donació prefereixen sumar-li l'ingredient del reciclatge i oferir objectes que ja no fan servir per al seu reaprofitament. Alguns exemples de donacions no monetàries podrien ser la roba, els aliments, les joguines o els llibres.

Donacions de Roba

En primer lloc, veiem com la roba és el segon producte que més es consumeix a nivell mundial. Com a conseqüència, generem milers de residus de roba als quals els hi podem donar un destí més sostenible i solidari. És aquí quan juguen un paper important les entitats que contribueixen a aquest reaprofitament. Humana, Fundació Pueblo para Pueblo és una fundació amb la missió de protegir el mediambient i el desenvolupament de projectes de cooperació orientats a impulsar el progrès de les comunitats dels països del Sud.

Una de les tasques que fa Humana és la recollida de roba per ser reutilitzada a través de contenidors als carrers. Primer seleccionen la roba que es pot reaprofitar, i després, segons un article a Vilaweb, es fa una distribució aproximada del 12% per a les botigues i del 48% per als països en vies de desenvolupament. Moçambiq n'és un exemple.

De la mateixa manera, Roba Amiga és una altra entitat vinculada amb la Fundació Formació i Treball que s'ocupa de reaprofitar tones de roba durant l'any. En el seu cas, gran part del finançament va destinat a recolzar persones a l'atur o en risc d'exclusió social. Tot i que especialment tenen botigues a Catalunya, un 50% de la roba va a parar a l'Àfrica per a persones que ho necessitin.

Donacions de joguines

En segon lloc, la ciutadania també pot optar per donar joguines. Toys2Help és una iniciativa amb poc més d'un any de vida que precisament té la missió de contribuir a una economia més social i sostenible fomentant el reciclatge i la reutilització de joguines. Des de la plataforma col·laboren amb organitzacions especialitzades que treballen en programes dirigits a la infància i a la joventut. Algunes entitats col·laboradores són: Afrikable, World Vision, Fundació Alaine o el Casal dels Infants. Per fer una donació pots entrar aquí. Una altra opció és la campanya nadalenca El Recicladero posada en marxa per la Fundació Melior o fer-ho amb la Creu Roja unint-se al programa ''Hi ha moltes joguines''.

La campanya ''Una joguina, una il·lusió'' és un altre recurs interessant que avui dia i des que va començar ha enviat més de 7 milions i mig de joguines a un total de 47 països al món a través de 66 ONGs i entitats de cooperació internacional.

Donacions de llibres

En tercer lloc, l'acció solidària també es pot adreçar a la donació de llibres. La lectura és un dels moments en el que aprenem, ens divertim, reflexionem o simplement ens relaxem. L'acte de llegir pot ser un acte individual o en grup, i sovint cadascú trobarà en cada tipus de llibre el contingut que satisfaci millor la seva necessitat: aprenentatge d'idiomes, novel·la, guia de viatges, biografies, dades històriques, contes infantils, etc.

En aquest sentit, la Fundació Urantia ha desenvolupat un programa que dóna llibres a biblioteques de tot el món i a persones que no tenen els mitjans per comprar-los. Una altra iniciativa interessant és Bookfeeding Project, un projecte que porta llibres a algunes regions en vies de desenvolupament a l'Àfrica per empoderar a les comunitats locals.

Afegeix un comentari nou