Rússia prohibeix el moviment LGTBI

IdemTV
Autor/a: 
Carme Porta
Manifestació LGBTI a Rússia.  Font: ILGA
Manifestació LGBTI a Rússia. Font: ILGA

Rússia prohibeix el moviment LGTBI

Autor/a: 
Carme Porta
IdemTV

Resum: 

Des del 30 de novembre, el tribunal suprem rus considera extremista l’activisme del col·lectiu.

Durant l’any 2023, 32 estats membres de Nacions Unides van detenir i processar persones LGTBI per actes sexuals consentits. Rússia és un d‘aquests estats. El passat 30 de novembre van fer un pas més i el tribunal suprem de Rússia va prohibir el que va anomenar el "moviment públic internacional lgbti" com a moviment extremista. Aquesta prohibició es porta a terme a partir d’una demanda del ministeri rus de justícia i es va prendre la decisió en una vista a porta tancada.

A partir d’aquesta prohibició l’activisme LGTBI es troba exposat a la detenció i processament i això inclou persones i entitats, siguin del territori federal o d’un altre país estranger. Rússia ha afegit el moviment LGTBI als llistat de grups prohibits i considerats extremistes, com ara els Testimonis de Jehovà o organitzacions lligades a l’opositor Aleksei Navalni com ara el Fons de Lluita contra la Corrupció, el Fons per a la Protecció dels Drets dels Ciutadans.

Organitzacions com ILGA es veuen afectades per aquesta prohibició i, en aquest sentit, van fer pública una declaració de suport a les entitats i persones activistes LGTBI en la que destaquen que “ILGA-Europa condemna aquest abominable atac contra les persones LGBTI i els grups de drets humans a Rússia. Aquesta prohibició no té precedents a la nostra regió i il·legalitza les organitzacions i les persones que han suportat durs atacs dirigits per l'estat des del 2013, tant les que tenen com a objectiu els drets de les persones LGBTI com les que van dirigides a la societat civil i els mitjans independents”.

ILGA porta anys denunciant la situació d’indefensió del moviment LGTBI a Rússia, així com la violència de la que és objecte. En el darrer informe ‘Les nostres identitats sota arrest’, fet abans de la prohibició, recull fets que afecten a activistes i persones LGTBI que ja mostren la situació de persecució i restriccions de la llibertat en que es troben.

Altres organitzacions de defensa dels drets humans, com Amnistia Internacional, han denunciat aquesta decisió judicial. Marie Struthers, directora d’Amnistia Internacional a Europa Oriental i Àsia Central va declarar: “Aquesta decisió vergonyosa i absurda representa un nou front a la campanya de les autoritats russes contra la comunitat LGBTI. Afectarà incomptables persones, i les seves repercussions seran catastròfiques”. Sobre les perspectives que s’obren, va afegir: “Pràcticament no hi ha cap dubte que es donarà lloc a la persecució d'activistes LGBTI, desfent decennis de treball incansable i valent i amenaçant de promoure i legitimar nivells completament nous de violència contra les persones LGBTI a tota Rússia”.

Aquesta decisió de prohibició és la darrera però no la única que el col·lectiu LGTBI ha rebut en els darrers anys. L’any 2013 es va aprovar la que es va anomenar Llei Antiprogaganda Gai, en la que se sancionava qualsevol missatge informatiu sobre relacions entre persones del mateix sexe que es dirigissin a menors. L’any 2022 aquesta llei es va ampliar també per a persones adultes, prohibint els continguts que fessin referència a relacions sexuals “no tradicionals”.

Finalment, prèviament a aquesta nova prohibició, el juliol d’aquest 2023, Rússia va prohibir les intervencions de canvi de sexe i el canvi de gènere als documents d’identitats, així com altres drets que es van retallar a les persones trans. Amb aquesta nova prohibició del novembre, l’activisme LGTBI s’enfronta a detencions i judicis amb possibilitat de presó fins a 5 anys però també a la prohibició de publicitar elements i símbols d’associacions LGTBI.

Afegeix un comentari nou