Safia El Aaddam: “No podem votar i això em provoca molta ràbia i impotència”
Comparteix
La promotora de la campanya #TeCedoMiVoto i #VotarEsUnDerecho denuncia el funcionament de la burocràcia espanyola i segueix reivindicant el dret a votar a les eleccions municipals i europees del 26 de maig.
A Catalunya, al voltant del 15% de la població no té dret a vot. Aquesta xifra puja fins al 30% o més en determinats municipis o barris. La campanya #VotarEsunDerecho ha tingut un ampli ressò fins al punt que una cinquantena d’entitats catalanes s’han adherit a aquest manifest i s’ha creat un portal web per poder intercanviar vots entre persones abstencionistes i persones que volen votar però que no poden fer-ho.
Safia, explica’ns sobre tu. D’on ets i quina és la procedència del teu pare i de la teva mare.
Sóc de Tarragona. Vaig néixer a Catalunya fa 23 anys. La meva família és bereber del Marroc i el meu pare i la meva mare fa 35 anys que viuen aquí i han format una família aquí. Jo sóc d’aquí i he estudiat una carrera aquí.
Quina problemàtica teniu les persones que sou filles de pares i mares immigrants?
Jo i moltes persones com jo som d’aquí i no podem votar i, això, em provoca molta ràbia i impotència. Un dia em vaig dir a mi mateixa que havia de fer alguna cosa al respecte. Vaig denunciar la situació a través del meu Instagram perquè totes les persones que passaven per la mateixa situació que la meva es posessin en contacte amb mi. Milers de persones es van posar en contacte amb mi per denunciar aquesta situació.
D’aquí surt la campanya #TeCedoMiVoto?
Sí. Fa temps que estic denunciant el funcionament de la burocràcia espanyola. Per culpa d’aquesta burocràcia no tinc la nacionalitat espanyola i els meus pares tampoc. Et posen moltes traves i econòmicament et fan pagar uns 500 euros entre les taxes i tot per aconseguir-la. A mi em demanen que faci uns exàmens de convalidació que no faré ni vull fer. Jo sóc d’aquí i no tinc perquè fer-los. Seria trair els meus principis. És una injustícia burocràtica. Fa un any vaig demanar la dispensa i encara no he rebut cap resposta.
I quin és l’objectiu de la campanya?
Que les persones que siguin abstencionistes cedeixin el seu vot a les persones que, com jo, volem votar però que no ens deixen. A les anteriors eleccions vam rebre el suport de molta gent que ens volia ajudar i que ens va cedir el seu vot.
Aquesta campanya la vas iniciar, juntament amb Ahmed Nasser, a les eleccions generals. Ara la continueu a les europees i a les municipals. Quina resposta està tenint?
Està tenint molt èxit. No m’esperava aquesta resposta. S’ha mobilitzat moltíssima gent i vam aconseguir que més de 1000 persones poguessin votar.
També heu tingut el suport de moltes organitzacions que s’han fet ressò de la campanya. Com ho valores?
És increïble. He tingut el suport d’una cinquantena d’entitats d’aquí que ens han ajudat, no només a fer ressò de la campanya, sinó també, a denunciar la situació.
Que les persones abstencionistes us cedeixin el vot és, només, un primer pas però el problema no es soluciona aquí...
Sí, és clar. Des d’un principi ja hem dit que el fet que les persones abstencionsites ens cedeixin el vot és un pedaç, una solució momentània. Ara venen les eleccions municipals i europees i estem centrats a poder votar. La nostra reivindicació va més enllà. Tenim dret a votar. Quan passin les eleccions farem més passos. Denunciem el règim institucional, la burocràcia espanyola i la discriminació a la qual estem sotmesos.
El problema és que la condició de ciutadania va lligada a la nacionalitat...
Exactament. El dret a vot està lligat a la condició de ciutadania i aquesta condició està lligada a la nacionalitat. Hi ha una manca d'igualtat i discriminació. Tot és en funció de la nacionalitat i això és una forma de discriminació i racisme.
Afegeix un nou comentari