Save the Children alerta que la pobresa infantil s’ha incrementat un 8,4% en la darrera dècada

iWith.org
Autor/a: 
Rubén Escobar
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Save the Children alerta que la pobresa infantil s’ha incrementat un 8,4% en la darrera dècada

Autor/a: 
Rubén Escobar
iWith.org

Resum: 

L’Informe "Desheretats" analitza cinc dimensions on es detecten desigualtats en el desenvolupament de la infància: ocupació, protecció social, habitatge, educació i salut.

La desigualtat i la pobresa en l’àmbit de la infància creix. Aquesta és la conclusió principal de l’informe "Desheretats" presentat el passat 14 de febrer per l’organització Save the Children, un treball d’investigació on s’han analitzat cinc dimensions per detectar desigualtats en el desenvolupament de la infància: ocupació, protecció social, habitatge, educació i salut. Una de les dades més destacades és que la pobresa infantil s’ha incrementat un 8,4% entre el 2008 i el 2015 a l’Estat espanyol. En relació amb aquesta dada, Espanya és un dels països de la Unió Europea amb més desigualtat, on la infància del 20% més pobre ha vist disminuït els seus ingressos en un 32%, davant del 6% dels més rics, segons el mateix informe.

Aquesta darrera dada vol dir que la diferència de renda obre possibilitats educatives diferenciades: uns estudiaran màster i parlaran més idiomes i altres no podran permetre’s el cost d’oportunitat de seguir estudiant després de l’educació obligatòria. Aquestes desigualtats en la infància també creixen en l’àmbit cultural i social, en relació a assolir coneixements i competències i construir un teixit social que els pugui acompanyar en el seu desenvolupament personal i professional. Segons Save The Children, s’estima que el 80% dels nens i nenes que avui es troben en situació de pobresa poden convertir-se en adults empobrits.

Pel que fa a l’ocupació, un nen o nena que resideix en una llar amb poca intensitat laboral té un 78% de probabilitats de viure en pobresa davant del 6% de nens i nens que viuen en una llar amb una alta intensitat laboral. Si atenem a la protecció social les dades també són preocupants. Només 3 de cada 10 nens i nenes en situació de pobresa rep la prestació nacional dirigida a protegir la infància empobrida. Aquestes dades contrasten amb països com Alemanya, Finlàndia o Dinamarca, on la mitjana d’inversió és del 2,3% del PIB davant de l’1,3%.

En temes d’habitatge, els costos són cada cop més regressius per a les famílies. Això vol dir que, del 20% de les famílies més pobres, el que els hi queda mensualment per nen o nena, i descomptant despeses d’habitatge, ha passat de 233 l'any 2008 a 130 euros l'any 2015. I tot segueix en la mateixa línia pel que fa als serveis de prevenció i promoció de la salut ja que segons dades aportades per l’informe, s’han reduït en 807 milions des de l’inici de la crisi.

L’informe ha estat elaborat d’acord amb una sèrie de lectures i entrevistes a persones expertes, a més de l’anàlisi exaustiu de dades oficials i bibliografia dirigida per Lucas Gortazar i Carmen de Paz de l’empresa Knowledge Sharing Network S.L. A més, s’han incorporat el discurs i les demandes de més de 130 nens i nenes que han participat en les dinàmiques d’investigació i acció participativa per reflexionar sobre desigualtat i pobresa.

Pots consultar l’informe sencer al següent enllaç.

Afegeix un comentari nou