Techfugees, un projecte que apodera les persones refugiades amb tecnologia
Comparteix
Els mòbils intel·ligents i la tecnologia han canviat la manera com donar resposta a les crisis humanitàries. L’objectiu de la iniciativa és donar resposta a les necessitats dels desplaçats.
Moguts per l’arribada de persones refugiades a Europa, un grup de persones relacionades amb la indústria de la tecnologia va decidir unir un equip de voluntariat per crear conferències sense afany de lucre, hackathons i treballat globalment amb una sèrie de col·laboradors en favor dels i les desplaçades. En aquest sentit, Techfugees es podria definir com una empresa social que coordina la resposta internacional des del camp de la tecnologia per fer front a les necessitats del col·lectiu refugiat, amb l’objectiu d’apoderar-los amb tecnologia. I com ho fan? D’una manera simple. El que fan és desenvolupar cinc àrees principals des de les quals duen a terme les seves activitats: infraestructura, educació, identitat, salut i inclusió.
Per posar un exemple, Techfugees ofereix connectivitat i accés a Internet i a la tecnologia als camps de refugiats, durant el periple que aquells i aquelles que abandonen casa seva han de viure o a les comunitats o països d’acollida. A banda d’això, han desenvolupat cursos online, aplicacions lingüístiques, de memòria i també tenen professors en línia i coneixement en xarxa que ajuda a oferir una formació escolar a les famílies i infants que més ho necessiten.
Un dels assumptes amb els quals les persones refugiades s’han d’enfrontar és amb la seva pròpia identitat. La identitat és especialment important per facilitar el procés d’acollida en els països que donin asil i per reconèixer habilitats i aprenentatges recollits en diplomes o certificats. Els documents digitalitzats o la identitat digital són factors clau que poden facilitar que les Administracions Públiques concedeixin l’asil. A més, també donen accés a la innovació tecnològica per higiene bàsica i per casos més avançats com situacions de trauma o problemes de salut mental.
La comunitat tecnològica és una xarxa internacional construïda a base d’enginyers, dissenyadors, emprenedores socials i ONGs dedicades al treball en xarxa i a compartir aprenentatges per trobar solucions tecnològiques que ajudin a les persones refugiades. També ofereixen diferents possibilitats per col·laborar amb el projecte. Tothom qui ho vulgui pot fer voluntariat ja sigui a través d’oportunitats de redacció, organització d’esdeveniments o participació en línea a través de les xarxes socials. Una altra manera de col·laborar és mitjançant la presentació d’un projecte o la subscripció al butlletí electrònic. A més, ofereixen l’opció de fer una donació i establir un partenariat, com ja ho han fet amb Schibsted, iHorizon, Box.org o Sookio.
Techfugees és políticament independent i organitzen conferències, tallers, hackathons i meetups al voltant del món en un esforç per generar solucions tecnològiques pels i amb els refugiats. L’objectiu final, doncs, és promoure i empènyer el canvi tecnològic com una manera de crear conversa i sensibilitzat globalment sobre els problemes pels quals han de passar les persones refugiades.
Afegeix un nou comentari