Àmbit de la notícia
Internacional

Tendències globals en restriccions a la societat civil

  • Imatge: Civicus, des de Flickr
  • Logotip de la xarxa internacional Civicus

Un informe, publicat aquest octubre, identifica “les amenaces constants a la societat civil en desenes de països”. Hi ha un model-patró en les amenaces, segons l'organització Civicus.

La primera amenaça-marc que indica la xarxa és que “diversos governs intenten debilitar la societat civil amb legislacions que dificulten l'accés al finançament que necessiten, i així evitar que les organitzacions impulsin activitats que impliquin una legítima discrepància democràtica”.

 

El primer exemple que posa la xarxa és “la mort d'activistes en drets sobre terres, i en medi ambient, a Amèrica Llatina i el sud-est d'Àsia, a causa de la complicitat entre política i negocis”. El segon, “les amenaces que reben els defensors dels drets de les dones i d'homosexuals a l'Orient Mitjà i a l'Àfrica, respectivament” (Danny Sriskandarajah, secretari general de Civicus).

 

La xarxa considera que molts governs han fallat en garantir un medi favorable pel desenvolupament de la societat civil, segons els compromisos del “4th High Level Forum on Aid and Development Effectiveness” (Busan, Corea del Sud, 2011, amb la participació de 160 països): “lleis restrictives, assassinats i empresonament d'activistes, i intents de fer callar organitzacions que denuncien amenaces als drets humans i corrupció”. Aquests són alguns dels temes clau que inclou aquest nou informe.

 

L'estudi (publicat el 21 d'octubre 2013), titulat “Global trends on civil society restrictions. Mounting restrictions on civil society: the gap between rhetoric and reality”, es pot consultar des d'aquest enllaç

 

L'informe contempla per exemple que països com Bahrain, Xina, Rússia, Sri Lanka, Síria o els Emirats Àrabs Units “han utilitzat campanyes de difamació, multes, denegació de visats, amenaces i empresonaments per evitar que membres d'organitzacions de la societat civil puguin participar a fòrums internacionals multi-laterals”.

 

També cita països com Afganistan, Etiòpia, Sudan, Iemen i Zàmbia com contexts de “dificultats menors, impulsades des dels governs”, a les organitzacions civils que “tenen un paper crític en la facilitació de serveis bàsics i en l'impuls de reformes democràtiques”. La situació a més països és estudiada en l'informe, sota aquestes perspectives.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari