Tetuan adopta el model de biblioteques de Barcelona per lluitar contra l’exclusió

iWith.org
Autor/a: 
Laura Morral
El projecte pretén lluitar contra l'exclusió a barris marginals de Tetuan. Font: El Periódico
Aquest projecte va dirigit especialment a dones i a joves en situació de vulnerabilitat.
Aquest projecte és extrapolable a altres ciutats del Marroc. Font: Fundació Codespa
El model de Tetuan és extrapolable a altres ciutats del Marroc.

Tetuan adopta el model de biblioteques de Barcelona per lluitar contra l’exclusió

Autor/a: 
Laura Morral
iWith.org

Resum: 

La Fundació Codespa i l’associació ATIL han implantat aquest projecte a sis equipaments de barris de Tetuan en situació de vulnerabilitat.

Un projecte pioner a Tetuan ha transformat les biblioteques i altres equipaments de proximitat en centres socioculturals de referència, especialment, per a joves i dones en situació de vulnerabilitat.

El projecte, impulsat per la Fundación Codespa i l’associació local ATIL pretén lluitar contra la desigualtat i l'exclusió social. Barcelona i Tetuan són ciutats bessones és per això que aquesta iniciativa s'inspira en el model de gestió de biblioteques i centres cívics de Barcelona.

Segons la responsable del projecte, Iria Oliva, l'Ajuntament de Tetuan volia promoure el desenvolupament de les zones més marginals de la ciutat i va considerar que els centres cívics podien ser una bona eina per dur a terme aquest impuls. Les organitzacions de la societat civil van donar suport a la iniciativa i tenien capacitat per oferir aquests serveis però faltaven espais i recursos.

És aquí on entra el projecte de la Fundació Codespa. Per dur-ho a terme, explica Oliva, personal de les biblioteques de la ciutat catalana es van traslladar a Tetuan i a l’inrevés per fer un intercanvi de metodologies. Així va arrencar aquesta iniciativa pilot en sis equipaments de la ciutat. A partir d’aquí, diu Oliva, el projecte es va implantar a barris on els veïns no tenien accés a la cultura, a l’oci o a serveis.

La Fundació Codespa treballa amb l’associació Atil, entitat local marroquina, des de 2013 per impulsar aquest model i lluitar contra la desigualtat i l'exclusió social. D’aquesta manera, segons Oliva, es va voler convertir aquests equipaments amb espais per fer activitats diverses, tals com clubs de lectura, cinema, teatre, xerrades sobre assetjament escolar, drets de la infància o la dona i el món laboral, entre d’altres.

Aquesta primera fase del projecte ha comptat amb la participació de 20 organitzacions locals i s’ha implantat a sis biblioteques de la ciutat beneficiant a més de 4.000 nens i nenes de la ciutat marroquina.

La mateixa responsable del projecte explica que l'objectiu és exportar el model a altres punts del Marroc amb dèficit d'inversió en polítiques socials, com el barri de ‘Beni Makade’ de Tànger.

“Estem molt contents dels resultats obtinguts i és un projecte que es pot extrapolar a altres comunes del país. L’objectiu principal és que aquests espais serveixin com a eines per fomentar el respecte, la promoció de valors, la tolerància i la construcció de ciutadania”, remarca Oliva.

Afegeix un comentari nou