Àmbit de la notícia
Internacional

Titllen de “lamentables” i “vergonyoses” les condemnes de Xina contra defensors de drets humans

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Laura Morral
  • Xina condemna a Wang Quanzhang
    Font: DW.com
  • Liu Feiyue, ciberactivista condemnat per Xina
    Xina ha condemnat a cinc anys de presó al ciberactivista de drets humans Liu Feiyue. Font: researchgate.com

Amnistia Internacional i l’Institut de Drets Humans de Catalunya denuncien les sentències a presó de l’advocat Wang Quanzhang i l’activista Liu Feiyue.

Les reaccions per part d’organitzacions de defensa dels drets humans a Catalunya contra les condemnes a presó que ha imposat el govern de la Xina, aquesta setmana, a dos defensors dels drets humans, Wang Quanzhang i Liu Feiyue, no s’han fet esperar.

Amnistia Internacional de Catalunya titlla de “lamentable” i “indignant” la persecució dels drets humans que està perpetrant el govern xinès al país. Aquesta setmana ha condemnat a quatre anys i mig de presó a Quanzhang, un advocat defensor dels drets humans i ha sentenciat a cinc anys de presó a Feiyue, fundador d’un portal de drets humans a la Xina.

“En el cas de Quanzhang, denunciem que es un pres de consciència i la seva sentència no ens sorprèn però ens indigna perquè forma part de l’onada repressiva de la Xina contra activistes i persones que defensen els drets humans”, diu Dani Vilaró, portaveu d’Amnistia Internacional a Catalunya.

L’Institut de Drets humans de Catalunya (IDHC) també considera “vergonyosa” la condemna i denuncia l’“opacitat” i la repressió del règim xinès. El president de l’IDHC, David Bondia critica, a més, la impunitat d'aquest govern davant la resta de potències mundials.

“Xina no té drets humans i és una de les primeres potències econòmiques mundials. És una vergonya que els nostres estats europeus siguin incapaços de visibilitzar, denunciar i condemnar aquesta situació”, recrimina Bondia. “Denunciem la connivència dels estats amb la Xina i que els motius econòmics passin per sobre dels drets fonamentals”, afegeix.

Quanzhang portava des de 2015 esperant judici. La seva detenció va venir acompanyada de 250 detencions més en una operació “massiva” de repressió del govern xinès contra activistes de drets humans al país.

Aquest advocat, explica Vilaró, va estar tres anys desaparegut. Ell era un dels últims de la sentència de les 250 persones detingudes. “La seva família no sabia si estava viu o mort. Això és una tortura psicològica”, afegeix Bondia.

El portaveu d’Amnistia constata que aquestes condemnes no són sentències gaire llargues però tenen l’objectiu de minar els moviments socials i d'atacar persones que s’encarreguen directament de defensar els drets humans. “El govern llança un missatge intimidatori i clar contra les persones advocades que fan aquest treball perquè no s’arrisquin”, diu Vilaró.

El president de l’IDHC recorda, a més, que Quanzhang va defensar, fa anys, militants polítics i membres del moviment ‘Falungong’, una disciplina que el Partit Comunista xinès va prohibir fins a tal punt que va iniciar una campanya de persecucions i desaparicions contra els seguidors i seguidores d’aquesta pràctica.

Les investigacions d’aquestes desaparicions van concloure amb el conegut informe ‘Collita sagnant’ que denunciava l’extirpació i tràfic d’òrgans humans a gran escala per part del govern xinès a practicants d’aquest moviment.

Amnistia assegura que no deixarà de visibilitzar i denunciar qualsevol indici de vulneracions de drets en aquest país.

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari