Un estiu diferent per als infants sahrauís amb diversitat funcional dels camps de Tindouf

LaviniaNext
Autor/a: 
Dani Sorolla
'Vacances en Pau' es va reprendre l'any passat després de dos anys d'aturada per la pandèmia. Font: Vacances en Pau
'Vacances en Pau' es va reprendre l'any passat després de dos anys d'aturada per la pandèmia. Font: Vacances en Pau.
Als camps de refugiades sahrauís de Tindouf hi viuen més de 30.000 infants. Font: Vacances en Pau
Als camps de refugiades sahrauís de Tindouf hi viuen més de 30.000 infants. Font: Vacances en Pau.
 Font:
La vida als camps de persones refugiades de Tindouf és sinònim de vulnerabilitat. Font: Unsplash (Llicència CC).

Un estiu diferent per als infants sahrauís amb diversitat funcional dels camps de Tindouf

Autor/a: 
Dani Sorolla
LaviniaNext

Resum: 

ACAPS Girona cerca persones voluntàries per fer de monitores de les colònies ‘Wani Bik’ i també ha començat la cerca de famílies acollidores per a una nova edició del programa ‘Vacances en Pau’.

La vida als camps de persones refugiades de Tindouf és sinònim de vulnerabilitat. Abandonat en ple desert algerià i en una situació d’exili forçat des de fa gairebé mig segle per l’ocupació marroquina, hi viu una part significativa del poble sahrauí, absolutament dependent de l’ajut internacional per tirar endavant. Per a les prop de 170.000 persones que habiten els camps, de les quals més de 30.000 són infants, el dia a dia no és gens senzill, atiat per condicions climàtiques molt adverses que es tradueixen en temperatures extremes, forts vents, sovint acompanyats de pluges torrencials, i moviments de dunes, entre altres penalitats.

Encara és més feixuga per a la infància amb diversitat funcional, que necessita una atenció especial i viu exposada a situacions de marginació i exclusió. Amb la voluntat d’oferir un estiu diferent a aquests infants, enguany l’Associació Catalana d’Amics del Poble Sahrauí de Girona (ACAPS Girona) s’hi ha sumat com una extensió del projecte de l’ONG basca Río de Oro Durangaldea, que organitza les colònies ‘Wani Bik’, adreçades a infants amb diversitat funcional dels campaments de persones refugiades de Tindouf.

Ja fa anys que ACAPS Girona participa del projecte històric ‘Vacances en Pau’, d’abast estatal, que va néixer a la dècada dels vuitanta de la mà de les diferents associacions d’amics del poble sahrauí de l’Estat per oferir a la infància i jovent sahrauí la possibilitat d’allunyar-se durant els mesos d’estiu de les dures condicions de vida als campaments, on les temperatures poden enfilar-se per sobre dels cinquanta graus.

La mainada sahrauí, acollida per famílies voluntàries d’arreu de l’Estat, té l’oportunitat de gaudir de l’estiu d’una manera diferent i conèixer una nova cultura i una nova llengua, entre altres aprenentatges i experiències.

Alhora, durant la seva estada, també s’aprofita per sotmetre’ls a revisions mèdiques per valorar el seu estat de salut i proporcionar-los una alimentació rica en vitamines i proteïnes, difícil de subministrar als camps de refugiades, on rarament poden consumir productes frescos i gairebé tot el que mengen és empaquetat i enllaunat, fet que els crea problemes d’avitaminosi, entre altres.

Una experiència per tenir cura de la canalla sahrauí amb diversitat funcional

Poder organitzar les colònies ‘Wani Bik’ per a infants amb diversitat funcional és una vella aspiració d’ACAPS Girona. “Fa anys que estàvem intentant fer-ho, tenim gent de l’associació que havia participat en les colònies que es fan al país basc amb Rio de Oro Durangaldea, que han funcionat molt bé, i hem rebut el seu assessorament per dur-ho endavant aquest estiu, els mesos de juliol i agost”, explica a Xarxanet la Pilar Bayé, coordinadora del programa ‘Vacances en Pau’ per part d’ACAPS Girona.

Mentre durin les colònies, “la mainada farà tota mena d’activitats i propostes, la portarem a la platja i a la piscina, i també se sumaran, en la mesura que puguin, a tot el que es faci en el marc del programa ‘Vacances en Pau’”, apunta Bayé, i afegeix que “la idea és no discriminar aquests infants pel fet que tinguin una discapacitat i oferir-los també la possibilitat de venir de vacances i passar-s’ho d’allò més bé, com s'ofereix als altres”.

Ara bé, igualment deixa clar que els puntals del projecte són aconseguir que tinguin una alimentació rica i variada i que es puguin sotmetre a revisions mèdiques, que, “en el cas d’aquests infants és encara més important perquè pot ser que allà als camps, amb els pocs recursos de què disposen, els considerin persones amb discapacitat de per vida, i aquí puguin trobar una solució a problemes com una sordesa o un problema de visió”.

A diferència de ‘Vacances en Pau’, en comptes de ser acollida per famílies gironines, la mainada sahrauí s’allotjarà al Centre d’Educació Especial Palau, a la ciutat de Girona, on comptarà amb totes les instal·lacions i serveis necessaris per atendre-la amb totes les garanties, amb l’ajuda de voluntàries.

En aquest sentit, la Pilar Bayé detalla que hi haurà una ràtio d’una persona voluntària per infant, i aquestes aniran rotant durant els mesos de juliol i agost, el període en què tindran lloc les colònies. Així, hi haurà quatre torns al juliol i quatre a l’agost, que seran d’una setmana o dues i seran de divendres a divendres. A banda, és clar, també hi haurà persones encarregades de la coordinació que hi seran al llarg de tota l’estada.

Precisament, l’entitat ja ha començat la recerca de persones voluntàries per acompanyar els infants sahrauís durant aquests dos mesos d’estiu. Busquen monitores i persones vinculades al món de lleure que tinguin ganes de fer un voluntariat a ‘Wani Bik’. Qui hi estigui interessada pot enviar un correu a wanibikg@gmail.com o bé adreçar un missatge directe al compte d’Instagram wanibik_girona. També es pot col·laborar recol·lectant roba i material que pugui facilitar la convivència a la casa durant l'estiu.

‘Vacances en Pau’ ja cerca famílies acollidores a les comarques gironines

Més enllà de les colònies ‘Wani Bik’, ACAPS Girona també ha posat en marxa la maquinària per organitzar el programa ‘Vacances en Pau’ i ha iniciat la cerca de famílies de la demarcació de Girona que vulguin acollir un infant sahrauí, d’entre vuit i dotze anys, durant els mesos d’estiu.

Com més famílies tinguem, més infants podran venir, per tant, no posem cap topall”, anuncia la coordinadora del programa, que es va reprendre l’any passat després de dos anys d’aturada per la pandèmia. A més, l’estiu passat la iniciativa va coincidir amb l’anunci de Pedro Sánchez del suport del Govern espanyol a la posició del Marroc respecte al Sàhara Occidental, fet que va retardar el vista de la canalla i va complicar tota la seva estada.

Pel que fa als requisits que han de complir les famílies acollidores, Bayé deixa clar que “no demanem gaire cosa, bàsicament que en tinguin ganes i vulguin passar un estiu diferent amb un infant sahrauí a casa”.

Les famílies interessades es poden posar en contacte amb el telèfon 696 322 260, escriure al correu acapsgirona.vacances@gmail.com, visitar el web d’ACAPS Girona o assistir a alguna de les sessions informatives que s’han previst, on es presentarà tant el programa ‘Vacances en Pau’ com les colònies ‘Wani Bik’. La pròxima és aquest dijous 23 de març a les 18.30 h al Centre Cívic Barri Vell-Mercadal de Girona. Se’n celebrarà una altra el dimecres 12 d’abril a les 18.30 h a la sala d’actes Roberto Bolaño de la Biblioteca Comarcal de Blanes, i un dia després, el 13 d’abril, a les 18 h a Can Genís (Palafrugell).

Afegeix un comentari nou