Àmbit de la notícia
Internacional

Un informe d’Amnistia Internacional assenyala la complicitat d’Europa amb els abusos a persones refugiades a Líbia

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Rubén Escobar
  • Una mare i el seu fill busquen un futur millor a Europa.
    Font: CAFOD Photo Library, Flickr
  • El col·lectiu refugiat travessa el Mar Mediterrani per arribar a Europa.
    El col·lectiu refugiat travessa el Mar Mediterrani per arribar a Europa. Font: Wikimedia Commons
  • Moltes persones refugiades i migrants de Líbia són retinguts en centres de detenció.
    Moltes persones refugiades i migrants de Líbia són retinguts en centres de detenció. Font: Pixabay

L’organització en defensa dels drets humans denuncia com els governs europeus donen suport a l’explotació i venda del col·lectiu refugiat.

Amnistia Internacional ha llençat avui dia 12 de desembre del 2017 un informe en el qual critica la complicitat de governs europeus amb els abusos contra persones refugiades i migrants. Després d’un vídeo publicat el mes passat per la cadena de televisió CNN en el qual es veia  com el col·lectiu refugiat és sotmès a segrestos, cops o fins i tot venuts com a esclaus, l’organització en defensa dels drets humans ha alertat en el document “La fosca teranyina de la conspiració a Líbia: abusos contra refugiats i migrants” sobre com Europa, segons afirmen, dóna suport de manera activa en el sistema d’abusos i explotació fet servir per la Guàrdia Costanera líbia.

El director d’Amnistia Internacional per a Europa John Dalhuisen ha afirmat en un comunicat que moltes de les persones que arriben fins a Líbia per creuar el Mediterrani i arribar a Europa són retingudes per les autoritats del país, de milícies, de grups armats i sovint de traficants de persones. “Ells m’han portat a un centre oficial de Zawiya, on he estat tres mesos. He pagat 500 dinars libanesos perquè em deixin anar. En el centre no em van donar menjar i em van colpejar amb una mànega de plàstic”, explica “Bakary”, un home de Gàmbia que va ser interceptat per la Guàrdia Costanera de Líbia l’any 2016.

Segons l’Organització Internacional per a les Migracions, a Líbia hi havia 416.556 immigrants a finals de setembre del 2017, dels quals el 60% provenen de l’Àfrica subsahariana i el 32% de països del Nord d’Àfrica. En paraules de Dalhuisen, els governs europeus són còmplices de les atrocitats que es cometen contra les persones refugiades perquè donen suport a les autoritats líbies per aturar les seves travessies per mar i per retenir a la gent al país. Aquestes polítiques segons afirma l’informe, han empitjorat la situació de les persones migrades a Líbia.

Una exemple seria el cas d’Itàlia, que des del 2016 ha implementat una sèrie de mesures per tancar rutes migratòries a través de Líbia i del Mediterrani central. Amnistia ha explicat que alguns Estats europeus han donat suport tècnic i assistència al Departament per Combatre la Migració Il·legal (DCIM),  el principal organisme responsable de Líbia per detenir persones refugiades i migrants i exposar-les als centres de reclusió a diferents violacions de drets humans.

A més, han assenyalat que els governs europeus han donat suport a la Guàrdia Costanera libia en matèria de formació, material i assistència tècnica pel que fa a la intercepció de persones a la Mediterrània. “Han aconseguit acords amb les autoritats locals líbies i els líders de tribus i grups armats per animar-los a frenar el tràfic de persones”, afirmen  en el comunicat.

Segons Amnistia, fins a 20.000 persones estan retingudes en aquests centres i són sotmesos a tortura, treballs forçats, extorsió o homicidis il·legítims. L’organització en defensa dels drets humans demana que el Departament per Combatre la Migració Il·legal signi la Convenció sobre l’Estat dels Refugiats, un mandat d’ACNUR. “La Guàrdia costanera líbia actua en connivència amb xarxes de tràfic d’éssers humans i han utilitzat amenaces i violència contra persones refugiades i migrants a bord d’embarcacions”, han afirmat. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari