Àmbit de la notícia
Internacional

Un milió de signatures per la seguretat a les fàbriques de Bangla Desh

  • Campanya per la seguretat a les fàbriques tèxtils de Bangla Desh

Més d'un milió de persones han signat la petició per pressionar les marques que es proveeixen a Bangla Desh a adherir-se immediatament a l'Acord legalment vinculant per millorar la seguretat de les fàbriques d'aquest país.

El 15 de maig de 2013 és la data acordada amb les marques per tal que signin el Programa per a la millora de la seguretat en les fàbriques de Bangla Desh (Bangladesh Fire and Building Safety Agreement). Amb l'objectiu de pressionar les companyies perquè efectivament signin l'acord, més d'un milió de persones han donat suport a una acció mundial llançada per la Campanya Roba Neta.

Amb les seves signatures fan una crida a les marques "perquè prenguin mesures immediates i que apliquin les mesures de seguretat necessàries a les seves fàbriques proveïdores per tal d'evitar una altra tragèdia com la de Rana Plaça".

H&M, Mango, El Corte Inglés, Inditex, Primark, GAP, C&A, Benetton KIK i Wal-Mart són algunes de les marques que es proveeixen a Bangla Desh, país on, des de 2005, han mort més de 1.700 persones treballadores de la confecció a causa dels edificis insegurs.

Algunes ja s'han compromès a donar suport a aquest acord. És el cas d'H&M, Inditex i Primark, que s'acaben de sumar a VH (Calvin Klein/Tommy Hilfiger) i Tchibo. Per a Roba Neta la decisió d'aquestes empreses és determinant per pressionar les altres marques perquè segueixin el mateix camí.

Han calgut, però, una tragèdia de grans dimensions, la mobilització de més d'un quart de milió d'obrers i obreres i la recollida de més d'un milió de signatures perquè aquestes companyies es comprometin a millorar les condicions dels treballadors i treballadores de Bangla Desh.

Després que la tragèdia del Rana Plaza hagi superat les més de 1000 víctimes mortals es fa més necessari que mai que les empreses signin aquest acord

El Bangladesh Fire and Building Safety Agreement contempla inspeccions independents d'edificabilitat, publicació dels resultats de les auditories, reparacions obligatòries per solucionar les deficiències trobades, i accés a les fàbriques per part dels sindicats per formar els treballadors i treballadores en matèria de seguretat i drets laborals, inclòs el seu dret a rebutjar treballs perillosos. També corresponsabilitza, per primera vegada, a les empreses transnacionals amb el destí de les seves treballadores i treballadors en matèria de seguretat.

La Campanya Roba Neta assegura que és un acord transparent i pragmàtic, que compta amb el suport de tots els actors de l'àmbit dels drets laborals tant a Bangla Desh com a escala internacional.

El portaveu de la Campanya Roba Neta, Albert Sales, afirma en aquesta entrevista de TV3 que gran part de la roba que trobem a les botigues està fabricada en condicions precàries per treballadors i treballadores dels països empobrits:

 

 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari