Àmbit de la notícia
Internacional

Un vídeo de Roba neta ens explica perquè vestir-se pot ser una injustícia

Entitat redactora
iWith.org
Autor/a
Júlia Bacardit
  • Trobada al SETEM
  • Què hi ha al darrere de l'imperi del tèxtil?
  • #GoTransparent

L'organització Roba Neta estrena 'Què hi ha al darrere de l'imperi del tèxtil?',  un vídeo que explica la història del sector i alerta sobre les situacions de precarietat que s’hi amaguen.

L'organització Roba Neta difón un vídeo que pretén alertar-nos sobre les situacions de precarietat que s’amaguen rere la indústria tèxtil, en bona mesura deslocalitzada a països asiàtics on les treballadores han de suportar unes condicions laborals lamentables.

La indústria tèxtil és un el quart sector econòmic que aporta més beneficis, i dona feina a més de 75 milions de persones a tot el món. Però on i com viuen la majoria de treballadors i treballadores del sector a escala internacional?

La majoria són dones, treballen unes catorze hores al dia i cobren menys de tres euros la jornada. Algunes són massa joves per treballar i  viuen majoritàriament al continent asiàtic.

Els temps en què la indústria era a Europa ha acabat, perquè en els últims 40 anys les empreses tèxtils europees s’han deslocalitzat.

Però els consumidors europeus podem fer alguna cosa per frenar els beneficis de la majoria de grans marques, i aquesta és la missió principal de Roba neta, una organització que forma part de la xarxa internacional Clean Clothes Campaign (CCC), present a 16 països europeus.

La xarxa CCC va néixer l’any 1989 a Holanda, quan es va destapar que uns grans magatzems eren còmplices i es beneficiaven dels múltiples abusos que patien les treballadores filipines que produïen la roba. Més enllà d’Europa, el CCC també funciona com una xarxa informal.

La subcontractació, la pressió per produir molt en poc temps, les poques mesures de seguretat i les escasses garanties de tenir una baixa maternal com toca són només algunes de les privacions a què s’enfronten els qui cusen la nostra roba a diferents punts del planeta.

Per informar la població i  pressionar els governs que faciliten el continuat abús de drets del sector, Roba Neta ha fet un vídeo animat que explica la història de la deslocalització del sector i la implicació que té per les persones que hi treballen.  

Sota el hashtag #ImperiTèxtil i #RobaNeta moltes associacions i entitats catalanes han difós el vídeo per Twitter. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari