Àmbit de la notícia
Internacional

Una iniciativa ciutadana recull signatures perquè Barcelona talli vincles amb l’Apartheid

Entitat redactora
LaviniaNext
Autor/a
Dani Sorolla
  • La iniciativa ciutadana necessita més de 3.700 signatures per tirar endavant.
    La iniciativa ciutadana necessita més de 3.700 signatures per tirar endavant. Font: Twitter CPCI. Font: Twitter CPCI
  • La campanya perquè Barcelona talli vincles amb l'Apartheid va començar el 2009.
    La campanya perquè Barcelona talli vincles amb l'Apartheid va començar el 2009. Font: Twitter LaFede.cat. Font: Twitter LaFede.cat
  • La iniciativa ve reforçada per l'acció comunicativa 'Visit Tel-Aviv'.
    La iniciativa ve reforçada per l'acció comunicativa 'Visit Tel-Aviv'. Font: Twitter CPCI. Font: Twitter CPCI

La campanya impulsada per la Coalició Prou Complicitat amb Israel i LaFede.cat cerca el suport ciutadà perquè el ple municipal posi a debat el trencament de l’acord d’agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv.

El passat mes de juny, el Parlament de Catalunya va aprovar una resolució presentada a la Comissió d’Acció Exterior, Transparència i Cooperació en què reconeixia públicament que el sistema que aplica Israel als territoris ocupats palestins “és contrari al dret internacional” i es pot considerar com “un crim d’Apartheid”. Alhora, instava el Govern català a emprar totes les eines al seu abast perquè Israel implementi les recomanacions d’entitats internacionals i no es “presti ajuda ni assistència susceptible a contribuir a mantenir aquesta situació”.

Malgrat que la decisió va portar molta cua i va despertar reaccions irades, com la de l’ambaixadora d’Israel i alguns partits de la cambra, el que va resoldre el parlament no és cap afirmació fora de mida, sinó que va en la línia del que fa anys que denuncien entitats de drets humans com Amnistia Internacional (AI) i Human Rights Watch (HRW), així com el relator especial de Nacions Unides sobre la situació dels drets humans en territori palestí, que en un informe assegura que Israel comet un crim d’Apartheid i descriu Gaza com “una presó a l’aire lliure”.

Per fer palesa aquesta situació i actuar en conseqüència, la campanya ‘Barcelona amb l’Apartheid no, amb els drets humans sí’, liderada per LaFede.cat i la Coalició Prou Complicitat amb Israel (CPCI), impulsa una iniciativa ciutadana perquè la capital catalana trenqui l’agermanament que l’uneix amb Tel-Aviv, la capital d’Israel. 

Un agermanament que “normalitza l’Apartheid” 

“Entenem que mantenir aquest acord de cooperació i agermanament amb Tel-Aviv l’únic que fa és normalitzar les polítiques que Israel duu a terme als territoris palestins ocupats, assumits internacionalment i des de fa uns mesos pel parlament català com un crim d’Apartheid, i no volem que Barcelona sigui còmplice d’aquesta situació”, explica a Xarxanet l’Ayed Safadi, membre de la CPCI.

La iniciativa ciutadana busca aplegar 3.730 signatures de barcelonins i barcelonines fins al 27 de desembre per incloure en l’ordre del dia del plenari del Consell Municipal una proposició per instar l’Ajuntament i el govern municipal a “adoptar els tràmits pertinents per suspendre les relacions institucionals amb l’estat d’Israel, inclòs l’acord d’agermanament amb Tel-Aviv”, fins que Israel no apliqui les recomanacions d’entitats internacionals per fer efectiu el compliment dels drets humans. 

A més, la proposició exhorta el govern municipal a “reforçar la cooperació amb les organitzacions palestines i internacionals, incloses les israelianes, que treballen per posar fi a la violació dels drets humans de la població palestina” i a denunciar el crim d’Apartheid que impera als territoris ocupats.

Així, la iniciativa ciutadana plantejada a través de la plataforma participativa decidim.barcelona vol incloure a l’agenda municipal el debat sobre l’acord d’agermanament entre les dues ciutats. Per signar, només cal estar empadronada a Barcelona i tenir més de setze anys. 

Anys de mobilitzacions per trencar un acord caduc 

L’agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv es remunta a l’any 1998 i el va signar l’exalcalde Joan Clos, en el marc d’un acord trilateral entre la ciutat catalana, la capital israeliana i la ciutat palestina de Gaza. Es va rubricar en un context diferent de l’actual, marcat pels Acords de Pau d’Oslo, que aspiraven a fonamentar un camí per a la resolució del conflicte.  

La campanya per trencar l’acord d’agermanament entre Barcelona i Tel-Aviv va començar a caminar el 2009, arran de la brutal operació militar que Israel va perpetrar a Gaza, anomenada ‘Plom Fos’ o ‘La massacre de Gaza’, que en només vint-i-dos dies va segar la vida de més de 1.400 persones, la majoria població civil. Durant l’ofensiva, les bombes israelianes van destruir el Parc de la Pau Barcelona, construït uns anys abans a la franja de Gaza amb fons de l’Ajuntament barceloní.  

“Amb les successives resolucions internacionals que afirmen, després d’una anàlisi exhaustiva, que Israel practica crims d’Apartheid a Palestina, creiem que Barcelona, com a mínim, ha de fer aquest gest simbòlic de trencar aquest acord amb Tel-Aviv, atès que mantenir-lo només reforça la impunitat d’aquestes polítiques”, suma Safadi.

Per al membre de la CPCI, no és admissible mantenir acords com aquest, però tampoc organitzar el festival d’Eurovisió o partits de futbol com l’amistós que el FC Barcelona tenia previst jugar a Jerusalem la temporada passada –i que finalment no es va celebrar–, mentre Israel continua amb les polítiques de persecució a la població palestina i ocupació dels seus territoris. “O et plantes o, d’alguna manera, ets un còmplice més”, rebla.

‘Visit Tel-Aviv’, una acció comunicativa per potenciar la campanya

La iniciativa ciutadana ve reforçada per l’acció comunicativa de denúncia social i política ‘Visit Tel-Aviv’. Elaborada per l’agència de comunicació Rodillo i difosa a través de les xarxes socials, presenta una sèrie de vídeos i cartells que, des de la sàtira, representen una campanya de turisme fictícia promoguda per Israel.

L’acció pretén crear consciència i fer paleses les conseqüències del silenci i la connivència amb les polítiques practicades per l’estat hebreu. “Es tracta d’una campanya de turisme ‘fake’ de Tel-Aviv que, tirant d’ironia, promociona tot allò que no et diuen que passa a Israel i mostra la cara b del país, aquella que no et volen ensenyar”, detalla l’Ayed Safadi. 

El moviment perquè Barcelona talli vincles amb l’Apartheid compta amb el suport de més d’un centenar d’entitats i organitzacions de la ciutat, que s’han sumat a la petició perquè es posi fi a l’acord d’amistat i cooperació entre la capital catalana i Tel-Aviv i se suspenguin les relacions amb Israel. 

Malauradament, diuen des de la CPCI, cal insistir i seguir denunciant les contínues vulneracions de drets que pateix la població palestina. “Quan fem aquestes campanyes tenim la sensació que molta gent continua sense ser prou conscient de les gravíssimes vulneracions de drets que es produeixen a Palestina, i això no deixa de ser un èxit de les campanyes mediàtiques d’Israel per rentar la seva imatge”, conclou el membre del CPCI.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari