Vélez: “Era insuportable escoltar els crits del deportat, se’m posava la pell de gallina”

iWith.org
Autor/a: 
R.E
Imatge de la campanya #TeGustaViajar. Font: #TeGustaViajar
Imatge de la campanya #TeGustaViajar. Font: #TeGustaViajar
Andrés G. Berrio, advocat dels 11 passatgers expulsats en roda de premsa. Font: Laura Fraile
Andrés G. Berrio, advocat dels 11 passatgers expulsats en roda de premsa. Font: Laura Fraile
Imatge de protesta contra Vueling i la política de deportacions. Font: Twitter
Imatge de protesta contra Vueling i la política de deportacions. Font: Twitter

Vélez: “Era insuportable escoltar els crits del deportat, se’m posava la pell de gallina”

Autor/a: 
R.E
iWith.org

Resum: 

Les ONG donen suport a les 11 persones expulsades del vol VY7888 de Vueling a Senegal. Més de 1.500 entitats, col·lectius i persones individuals s’han sumat al manifest #TeGustaViajar.

16:30h hora local a Barcelona. El vol VY7888 de Vueling connectava el passat dissabte 15 de juliol Barcelona amb Dakar (Senegal). En aquest avió comercial viatjava un home que estava sent deportat al seu país d’origen, emmanillat, amb dos policies vestits de paisà escortant-lo i que cridava de desesperació perquè no volia agafar aquell vol. “La gent es va agitar quan va escoltar els crits i es va començar a repartir pel passadís de l’avió”, comparteix Vélez, testimoni dels fets i una de les 11 persones expulsades del vol que no va poder viatjar. Segons les persones expulsades, l’home emmanillat que anava a ser deportat cridava: “No tornaré. Je suis malade! (estic malalt)”.

La tripulació explicava que aquella, la deportació d’una persona, era una situació normal i que tothom s’assegués. Davant del nerviosisme i l’ansietat que es vivia al vol, la Guàrdia Civil va entrar i va desembarcar els passatgers. 6 persones en una primera instància van ser seleccionades per dos agents que anaven de paisà i se’ls va prohibir viatjar. En una segona instància, 5 més, ja disposades a tornar a entrar a l’avió, van ser expulsades per ordre del comandant del vol.

Davant d’aquests fets, més de 1.500 entitats, col·lectius i persones individuals han donat suport a les 11 persones expulsades del vol VY7888, un vol que ja han qualificat de “ vol de la vergonya”. Com a senyal de protesta per l’actuació de Vueling les persones expulsades han organitzat la campanya #TeGustaViajar, que consta d’un manifest de suport al qual tothom qui vulgui s’hi pot adherir.

“En cap moment Vueling ha informat als seus clients que podrien viatjar amb persones deportades contra la seva voluntat, escoltades i cridant desesperadament”, afirmen en el comunicat. Segons Vélez, Vueling no s’ha posat en contacte amb les persones afectades en cap moment. “Ahir van dir que descartaven cap tipus de represàlies i que podíem agafar un vol el dissabte vinent”, afirma. No obstant això, tot i que la companyia aèria ha matissat que no els ha posat en una llista negra, una de les afectades que havia gestionat el seu vol a través de El Corte Inglés ha sigut informada que mai més podrà viatjar amb la companyia.

Vélez ha afirmat, en contra d’informacions que s’han publicat a mitjans qualificant l’acció de motí, que la protesta va ser “espontània i no organitzada”. “Els 11 expulsats hem sigut seleccionats a dit per l’aparença, perquè som joves i excursionistes”, afirma. Entre la gent que estava dreta també hi havia famílies, pares, mares, avis, etc. De moment la Guàrdia Civil els ha obert un expedient pendent de resolució i segons l’advocat que els va assessorar, s’enfronten a una sanció administrativa que pot variar entre els 90 i els 45.000€, en el marc de la Llei Mordassa.

Molts són els col·lectius que denuncien la continuïtat d’aquest tipus de pràctiques. La campanya estatal pel Tancament dels CIE i la fi de les deportacions ha informat de convenis firmats per gairebé 12 milions d’euros anuals de diners públics amb Air Europa, Swift Air entre 2013 i 2016, Viajes Barceló i Air Nostrum.

La propera deportació serà el 24 de juliol, en un vol que sortirà des de Madrid i passarà per Barcelona amb destinació a Conakry (Guinea), segons el comunicat. Les persones afectades han volgut, també, rebutjar aquest tipus de deportacions exigint que el que va passar el passat dia 15 no ha de tornar a passar. Entitats com el Consell Nacional de Joventut de Catalunya, CIEMEN, STOP Mare Mortum, l’Institut de Drets Humans de Catalunya, Entrepobles o Lafede.cat s’han volgut adherir al manifest. Per sumar-t’hi, pots accedir al següent enllaç.

Afegeix un comentari nou