Voluntariat internacional d’estiu a Mèxic i el Senegal per donar suport a joves i infants en situació de risc

LaviniaNext
Autor/a: 
Marta Catena
Àngels Duñate, responsable de voluntariat de l'entitat, va realitzar dos voluntariats internacionals a l'estiu i un de llarga durada de tres anys a Mexicali, una de les ciutats disponibles per anar-hi aquest any. Font: Fundació Educació Solidària
Àngels Duñate, responsable de voluntariat de l'entitat, va realitzar dos voluntariats internacionals a l'estiu i un de llarga durada de tres anys a Mexicali. Font: Fundació Educació Solidària.
La jornada de voluntariat consisteix a ser monitora d'un centre on infants i joves en situació de vulnerabilitat assisteixen per passar-hi el dia, per fer activitats lúdiques, esportives, culturals... Font: Fundació Educació Solidària
El voluntariat consisteix a ser monitora d'un centre d'estiu per a infants i joves en situació de vulnerabilitat. Font: Fundació Educació Solidària.
Els equips de voluntariat es formen amb joves locals, que formen part del projecte de les seus de la fundació, i amb joves catalans. La durada del voluntariat és d'un mes, tot el juliol. Font: Fundació Educació Solidària
Els equips de voluntariat es formen amb joves locals, que formen part del projecte de les seus de Mèxic i el Senegal, i joves catalans. Font: Fundació Educació Solidària.

Voluntariat internacional d’estiu a Mèxic i el Senegal per donar suport a joves i infants en situació de risc

Autor/a: 
Marta Catena
LaviniaNext

Resum: 

La Fundació Educació Solidària engega el procés per sumar-se als equips de cada país perquè nens i joves en situació de vulnerabilitat visquin un estiu diferent.

Dins el marc del gran projecte que duu a terme la Fundació Educació Solidària a Mèxic, el Senegal i Costa d’Ivori, on treballa per acompanyar joves i infants i impulsar el seu procés de creixement, així com per combatre les mancances educatives i socials que pateixen les zones de vulnerabilitat d’aquests països, sorgeixen els voluntariats d’estiu internacionals.

La fundació treballa amb les seves contraparts, situades a les regions on es proposa el voluntariat, Asociación Educación Solidaria en las Californias, a Mèxic, i Association Education Solidaire, al Senegal i Costa d’Ivori, amb equips de persones i joves locals. En el marc de tota aquesta activitat conjunta, la proposta de voluntariat és una pota molt important dins d’aquest gran projecte, segons explica Àngels Doñate, responsable de voluntariat de l’entitat.

L’objectiu del voluntariat és sumar-se als equips de les seus de Mèxic i el Senegal, que organitzen activitats d’estiu, un símil dels casals o les colònies, per a joves i infants que es troben en una situació de risc i vulnerabilitat.

En el cas del Senegal, per exemple, són entorns rurals: Dakar, Sam-Sam i Thiaroye (a prop de Dakar), Sokone, al centre del país, Kabrousse, a prop d’Oussouye, a la regió de la Casamance, i a Mampatim, també a la Casamance. A la Baixa Califòrnia (Mèxic), es treballa en barris de ciutats frontereres, com Mexicalia, Tijuana i Ensenada. Són entorns castigats.

El dia a dia de la voluntària

“Oferim a joves catalans la possibilitat de sumar-se als equips locals i formar un equip conjunt”, explica Doñate, i afegeix que l’objectiu és que es creï una convivència a l'equip de monitores, gaudir de temps de lleure i de qualitat, així com potenciar la convivència i els valors.

La jornada de voluntariat al centre d’interès on es duen a terme els casals és de tres hores d’activitats al matí per als més petits, i tres hores amb els joves a la tarda, preparades pel grup de monitores. Poden ser des d’esportives, lúdiques, de cantar i ballar simfonies autòctones, etc. Al final, es treballen valors com el treball comunitari i la convivència.

Quan finalitza la jornada, hi ha un espai diari per conèixer les persones de l’equip amb qui comparteixes el voluntariat; quan tanquen els casals, és el torn de les monitores de gaudir d’activitats pensades per a elles.

A més, a Mèxic també es creu en un voluntariat comunitari: les monitores catalanes s’incorporen a viure amb famílies mexicanes dels mateixos barris on es treballa, es viu en la mateixa comunitat. En aquest cas, dues persones s’incorporen a la família, no una de sola. En canvi, al Senegal, les voluntàries passen la seva estança en un alberg o casa de colònies amb tot l’equip de monitores catalanes.

El 2022 és el primer any, després de la situació de pandèmia, en què la fundació torna amb el voluntariat internacional d’estiu. Als diferents centres hi ha mesures de prevenció i l'entorn està completament assegurat: les persones estan vacunades, es fa ús de les mascaretes i les activitats són amb grups reduïts i, la majoria, a l’aire lliure. Cal destacar que hi ha poca incidència en aquestes zones de l’Àfrica, per exemple, segons explica Doñate.

Perfil i requisits per a fer el voluntariat

Per formar part de l’equip de voluntàries és necessari tenir més de vint anys i, en el cas que es vulgui viatjar al projecte del Senegal, tenir un mínim nivell de francès. Si es vol participar, cal assistir a una de les dues xerrades informatives que se celebren, o bé el dijous 20 de gener a les 19 h o el dilluns 7 de febrer a les 18.30 h, als locals de la fundació, situats al carrer Sant Antoni Abat, 61 de Barcelona. Cal confirmar l’assistència adreçant un correu electrònic a: angels.donate@educaciosolidaria.org.

En aquestes xerrades es demana que es faci una preinscripció per conèixer una mica millor la persona. Després, es passarà una entrevista personal. El dissabte 5 de març, juntament amb tres entitats més associades a LaFede amb projectes similars, es començarà el curs de formació, que es continuarà entre els mesos de març i maig durant un altre dissabte i un cap de setmana sencer, aquest cop només amb la fundació.

Presència d'antics voluntaris, les seus de Mèxic i el Senegal, conèixer el projecte, el país, el context i treballar conceptes comuns al voltant de la cooperació, la solidaritat, la comunitat, el lleure i jocs i dinàmiques cooperatives són algunes de les activitats per anar adquirint eines.

En acabar la formació es comença la part de logística, per marxar a principis de juliol. La durada del voluntariat és d’un mes. Es valora si la persona té experiència amb nens i joves, ja sigui en una associació, en menjadors d’escoles, en estudis de magisteri o en experiències de monitor en casals d’estiu o esplais.

Els beneficis del voluntariat

“El nostre objectiu és que aquestes experiències de voluntariat t’obrin la mirada, t’obrin el cor i et permetin canviar quan tornis, enfocar d’una altra manera el teu dia”, exposa Àngels Doñate, que ha participat com a voluntària dos estius a Mèxic i en un voluntariat de llarga durada, durant tres anys. Des de la fundació volen que sigui una experiència única, que sumin i formin part d’un equip de joves locals i que s’enriqueixin de la diversitat, de les amistats i del gran ventall d’experiències.

Des de la fundació afirmen que aquestes experiències proporcionen coneixement sobre el món i es coneixen realitats emocionals i vivencials, no només polítiques i econòmiques.

Afegeix un comentari nou