Àmbit de la notícia
Jurídic

281 activistes dels drets humans assassinats el 2016

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • Membres d'Amnistia Internacional en un acte a Rotterdam
    Font: Marieke Wijntjes/Amnistia Internacional
  • Defensors i defensores dels drets humans sota amenaça
    La portada de l'informe "Defensors i defensores dels drets humans sota amenaça" Font: Amnistia Internacional

Amnistia Internacional presenta un informe en el marc de la campanya ‘Valiente’ perquè s’eliminin lleis repressives i es vetlli per la seguretat de les persones que lluiten contra la injustícia.

Com a mínim, 281 persones defensores dels drets humans de 22 països diferents han estat assassinades durant el 2016, segons l’informe "Defensors i defensores dels drets humans sota amenaça", que ha publicat el 16 de maig Amnistia Internacional. El 2015, en van morir 156, segons xifres de l’ONG Front Line Defenders.

L’estudi es presenta amb motiu de la campanya global “Valiente”, una iniciativa que demana la fi dels atacs cap a les persones que lluiten contra la injustícia. “Lideresses i líders comunitaris, professionals de l’advocacia, periodistes i altres defensors i defensores dels drets humans a tot el món, s’enfronten a nivells inèdits de persecució, intimidació i violència”, assegura l’informe.

Amnistia Internacional no només fa referència a les víctimes mortals sinó també a les campanyes de desprestigi a organitzacions defensores dels drets humans que es van engegar a 63 països, els arrestos i detencions pel treball pacífic que van tenir lloc en 68 països, i les amenaces i agressions que s’han registrat en 94 països.  

L’ús de les noves tecnologies, la vigilància massiva i selectiva, fins i tot a través d’Internet, per amenaçar i silenciar activistes i per reprimir protestes pacífiques són algunes de les actuacions denunciades a l’estudi, que dedica a l’apartat de conclusions un espai amb recomanacions per als estats i els organismes internacionals i regionals de drets humans.

L’ONG demana que tots els estats apliquin la Declaració sobre els Defensors dels Drets Humans de les Nacions Unides, aprovada el 1998, i que aboleixin lleis repressives com les que posen en perill la llibertat d’expressió. 

En primera persona

El web de “Valiente” inclou una campanya de recollida de firmes per donar suport a persones defensores dels drets humans en situació de vulnerabilitat. 

Azza Soliman, d’Egipte, pot ser condemnada a 15 anys de presó pel seu treball a favor dels drets de les dones. Cofundadora d’un centre d’assistència per a dones egípcies i professora en classes d’alfabetització, és classificada pel Govern com una “amenaça per a la seguretat nacional”, segons explica Amnistia Internacional. Està acusada de perjudicar la imatge del país per afirmar que les dones estan exposades a la violació.

Azza Soliman

Rodrigo Mundaca ha rebut amenaces de mort per protegir l’accés a l’aigua a la província xilena de Petorca i denunciar-ne l’extracció il·legal per part del govern. “Llatinoamerica és la regió més perillosa del món per a les persones defensores dels drets humans que treballen sobre qüestions relatives al medi ambient, la terra i el territori”, apunta l’ONG.

Rodrigo Mundaca

Emilsen Manyoma, de Colòmbia, era la portaveu de la xarxa Comunidades Construyendo Paz en los Territorios (CONPAZ), que defensa els drets dels grups afrodescendents, indígenes i camperols. El 17 de gener del 2017 la van trobar morta juntament amb el seu company Joe Javier Rodallega. “Gran part de l’horror que ha viscut Colòmbia durant dècades no està directament vinculat al combat directe sinó a atacs selectius contra civils”, assegura Amnistia Internacional.  

Emilsen Manyoma

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari