5 documentals sobre diferents lluites feministes

Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a: 
María Eugenia Ifer
Les dones pateixen discriminacions i agressions durant tota la seva vida.  Font: Canva.
Les dones pateixen discriminacions i agressions durant tota la seva vida. Font: Canva.
El 8 de març, tradicionalment, s’utilitza per reivindicar les lluites feministes. Font: Canva.
El 8 de març, tradicionalment, s’utilitza per reivindicar les lluites feministes. Font: Canva.

5 documentals sobre diferents lluites feministes

Autor/a: 
María Eugenia Ifer
Suport Tercer Sector - Jurídic

Resum: 

Encara en el 2024, les dones pateixen grans discriminacions i agressions.

Una manera d’entendre o saber més sobre el moviment feminisme és amb documentals que expliquin les lluites i experiències de diferents dones. A continuació, un llistat de cinc continguts que aprofundeixen sobre algunes problemàtiques que pateixen moltes dones.

‘El sostre groc’

‘El sosté groc’ és un documental d’Isabel Coixet que es va estrenar l’any 2022. La peça explica els fets que van tenir lloc l’any 2018, quan nou dones van presentar una denúncia per abusos sexuals contra dos dels seus professors de l’Escola de Teatre de Lleida. La denúncia no va prosperar, ja que els havien prescrit perquè van ocorre entre l’any 2001 i el 2008, quan eren adolescents.

Tot i això, amb els seus testimonis i recursos audiovisuals va quedar plasmat la manipulació i el control que exercien els agressors i no tot ha quedat perdut. Aquest documental ha estat nominat als Goya 2023 i ha guanyat el Premi Gaudí a millor pel·lícula documental. Es pot veure gratuïtament a 3cat.

‘No Estàs Sola’

El documental de Netflix s’ha estrenat l’any 2024 i explica com es va desenvolupar el #MeToo espanyol tenint com a punt de partida l’agressió sexual múltiple que es va produir l’any 2016 durant els Santfermins en Pamplona.

‘Una revolució en tota regla’

‘Una revolució en tota regla’ es va estrenar l’any 2018 per donar visibilitat a un grup de dones que es dediquen a fabricar compreses sanitàries i les venen a altres a un preu reduït. El documental aprofundeix com aquest grup de dones intenta acabar amb els tabús que hi ha a l’Índia sobre la menstruació i tot el que comporta. El contingut es pot veure gratuïtament a la plataforma YouTube.

‘Nevenka’

‘Nevenka’ és una sèrie documental de Netflix que narra la vivència de Nevenka Fernández, la primera demandant que va guanyar una querella per assetjament sexual contra un polític a Espanya. Vint anys després explica el patiment que va sofrir per l’assetjament i per l’escrutini públic.

‘Atrapades entre dos mons’

El documental ‘Atrapades entre dos mons’ dona veu a noies i dones de famílies musulmanes, nascudes aquí o arribades de petites, que no volen continuar tradicions patriarcals i lluiten pels seus drets. Es pot veure gratuïtament a 3cat.

Afegeix un comentari nou