Àmbit de la notícia
Jurídic

La campanya #JustíciaPerNadal exigeix que l’Estat investigui les desaparicions del franquisme

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Fundesplai
Autor/a
Júlia Hinojo
  • La iniciativa s'ha centrat en un vídeo que s'està escampant per les xarxes socials. Font: Amnistia Internacional
  • Felisa Echegoyen denuncia haver estat torturada l'any 1974. Font: Youtube
  • Fina Díaz i la seva família encara no saben on és el germà que va néixer suposadament mort a un hospital municipal. Font: Youtube
  • Antonio Narváez continua lluitant perquè s'investigui la desaparició dels seus pares l'any 1937. Font: Youtube

Amnistia Internacional anima la ciutadania a firmar una carta dirigida al Ministeri de Justícia perquè no s’oblidi de les milers de víctimes que mai van tornar a casa.

La campanya #JustíciaPerNadal demana al Ministeri de Justícia que investigui els casos de les persones desaparegudes durant la Guerra Civil i el franquisme.

Amnistia Internacional (AI) ha centrat la iniciativa en un vídeo de gran impacte emocional. Mostra la decepció d’una nena quan en un sopar de Nadal obre la porta de casa seva amb la il·lusió de trobar-se a aquell familiar que fa temps que espera, però no troba ningú esperant al carrer per entrar a casa.

El vídeo es complementa amb tres més, que donen veu a tres testimonis directes de casos de desaparicions.

“A la meva mare la van dormir just quan el meu germà estava naixent. Li van dir que havia nascut mort”, relata Flor Díaz. Mai li van saber dir on el van enterrar. “Si no em poden demostrar que el meu germà ha mort, entenc que no ho està i que està desaparegut. Tinc tot el dret del món de buscar-lo i l’Estat espanyol té l’obligació de trobar-lo”, afirma Díaz a l’entrevista.

El final del vídeo acaba amb una afirmació d’AI lamentant que el govern espanyol “ha bloquejat tota investigació, dins i fora d’Espanya”.

De la mateixa manera acaba l’entrevista a Antonio Narváez, que va recórrer a la justícia argentina per denunciar les desaparicions dels seus pares l’any 1936. “Al meu pare li van disparar per l’esquena i el van enterrar a una fossa comuna. També es van permetre el luxe d’endur-se a la meva mare”.

El testimoni de Felisa Echegoyen relata la detenció i tortura que va patir l’any 1974 a mans del franquista Billy ‘El Niño’. “El dia en què em van detenir van entrar cinc policies a casa meva tombant la porta. Allà ja van començar els cops, les amenaces, i a la comissaria el mateix”. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari