Aprovada la ILP Habitatge

Autor/a: 
Montse Mateo
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Aprovada la ILP Habitatge

Autor/a: 
Montse Mateo

Resum: 

El Parlament de Catalunya va aprovar el passat 23 de juliol la Llei de mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional i a la pobresa energètica per unanimitat en la majoria de punts.

La nova Llei aprovada neix arran de la Iniciativa Legislativa Popular impulsada per l’Aliança contra la Pobresa Energètica, l'Observatori DESC i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

La iniciativa, coneguda com la ILP Habitatge, ha arribat avui al final d’un trajecte iniciat el 18 de desembre de l’any passat, quan el grup promotor va engegar la campanya de recollida de signatures.

En 4 mesos, la ILP va aconseguir 143.380 signatures que van ser lliurades al Parlament de Catalunya el passat 28 de maig. Des d’aleshores, les entitats van començar a mantenir reunions amb els diferents partits polítics i van consensuar el text final que avui s’ha debatut al Parlament.

Emergència habitacional i pobresa energètica

La Llei aprovada inclou mesures per fer front:

  • Al problema del sobreendeutament de les famílies en relació amb l'habitatge.
  • A la pobresa energètica.

La Llei preveu, entre d'altres, que l'Administració haurà de garantir el reallotjament de les persones en risc d'exclusió residencial durant els processos de desnonament.

Igualment, preveu determinats supòsits per assegurar un lloguer social de 3 anys en cas de manca d'habitatge de manca d'habitatge.

El dret a l'habitatge

El Ple ha comptat amb la intervenció de Maria Campuzano i Carlos Macías com a representants de la comissió promotora de la ILP i amb la presència d'Ada Colau, alcaldessa de Barcelona.

Estem parlant de drets i no de privilegis.
Maria Campuzano.

En la seva intervenció, Carlos Macías va lamentar l'absència d'alguns diputats durant el debat però va agrair al Parlament la rapidesa a l'hora d'abordar la iniciativa, que s'ha tramitat pel procediment de màxima urgència.

Macías també va convidar els assistents a reflexionar sobre què és política, i va demanar que es posi en valor la política que es fa també fora del Parlament.

La ciutadania organitzada és imparable.
Carlos Macías

Pel portaveu de la PAH, l'aprovació de la Llei significa la recuperació del dret a l’habitatge però també l'inici de la recuperació d'altres drets: sanitat, educació, etc.

Afegeix un comentari nou