ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica. Avui es pot!

Autor/a: 
Montse Mateo
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

ILP contra els desnonaments i la pobresa energètica. Avui es pot!

Autor/a: 
Montse Mateo

Resum: 

Els impulsors de la iniciativa alerten que a Catalunya es produeixen una mitjana de 43 desnonaments diaris i que el 10% de la població pateix talls de subministraments bàsics.

El passat 18 de desembre, l’Aliança contra la Pobresa Energètica, l'Observatori DESC i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca van iniciar la campanya de recollida de signatures per a la ILP de mesures urgents per fer front a l’emergència habitacional i a la pobresa energètica.

L’objectiu de la ILP és garantir el dret a l’habitatge i posar fi a la pobresa energètica mitjançant mesures de segona oportunitat, la paralització dels desnonaments i dels talls de subministraments, l’impuls al lloguer social, etc.

Sota el lema “Avui es pot”, les entitats impulsores es proposen aconseguir les 50.000 signatures que calen perquè el Parlament porti a debat la iniciativa.

4 mesos per 50.000 signatures

La Iniciativa Legislativa Popular és el mecanisme mitjançant el qual la ciutadania pot instar el Parlament –en aquest cas, el català- a debatre una proposició de llei. Per tal d’iniciar la tramitació parlamentària cal, però, que la ILP compti amb 50.000 signatures de suport, que s’han de recollir en un termini de 120 dies hàbils.

Per això, després que la ILP fos admesa a tràmit pel Parlament el passat mes d’octubre, els impulsors de la iniciativa han habilitat centres de recollida de signatures que es poden consultar al web de la ILP i han anunciat la celebració de diversos actes.

Al mateix web, les entitats que vulguin adherir-s’hi poden fer-ho a través d’un formulari específic.

Un panorama d’emergència habitacional

Les entitats promotores de la ILP parteixen de les colpidores dades sobre l’atur, els desnonaments i la pobresa energètica que es registren a casa nostra:

  • Hi ha 200.000 llars amb tots els membres a l’atur, 95.000 de les quals no perceben cap ingrés.
  • Entre el 2008 i el 2013 es van iniciar 98.040 procediments d’execucions hipotecàries.
  • Els habitatges de lloguer social representen només un 1% del parc habitacional, dada que contrasta amb el 18% dels països de l’entorn europeu.
  • Hi ha 448.356 pisos buits a Catalunya
  • 193.000 llars –un 6,9% del total– no poden assumir la despesa de mantenir una temperatura adequada.

Aquestes dades es contraposen als beneficis registrats per entitats bancàries i empreses de subministraments. Els promotors recorden, per exemple, que:

  • Durant els 3 primers trimestres de 2013, Endesa, Gas Natural-Fenosa, Iberdrola, EON Espanya i EDP van obtenir 7.638 milions de benefici, el doble que les elèctriques europees.
  • Les cinc entitats financeres més grans de l’Estat -Santander, BBVA, Caixabank, Popular i Sabadell- van registrar l’any 2013 un benefici de 7.674 milions.

Què demana la ILP?

Davant d’aquest escenari, la ILP recorda que les administracions públiques tenen l’obligació de garantir el dret a l’habitatge i de cobrir les necessitats energètiques bàsiques de la població, amb especial atenció als col·lectius més vulnerables.

Recorden, també, que la Generalitat de Catalunya pot fer front a l'actual situació d'emergència habitacional i de pobresa energètica en virtud de les competències que té en matèria d'habitatge serveis socials, etc.

Per tot plegat, la ILP proposa...

  1. Mecanismes de segona oportunitat perquè les persones en situacions de vulnerabilitat puguin liquidar els seus deutes relacionats amb l’habitatge habitual i començar de nou.
  2. Mesures per evitar els desnonaments de famílies en execució hipotecària, establint l’obligació per part dels bancs de concedir un lloguer a les persones que es trobin en situacions de vulnerabilitat.
  3. Mesures per evitar els desnonaments per impagament dels lloguers. En aquest cas, es proposa un lloguer forçós quan la propietat sigui en mans de bancs i filials immobiliàries, fons voltors, etc. Quan, en canvi, la propietat sigui d’una persona física, es proposen ajuts a les famílies en situacions de vulnerabilitat de cara a evitar el desnonament.
  4. Mesures per crear un parc públic de lloguer obligant a reconvertir temporalment els pisos d’entitats financeres i grans propietaris per poder reallotjar les famílies que ja han patit un desnonament.
  5. Pel que fa a les mesures contra la pobresa energètica, la ILP insisteix en la necessitat que les administracions garanteixin l’accés als serveis de llum, aigua o gas a famílies en situació de vulnerabilitat
  6. Es proposa també un protocol de comunicació i intervenció prèvia dels serveis socials per poder aplicar els ajuts necessaris que evitin els talls de subministraments.

Consulteu el text íntegre de la ILP.

Vídeo del programa .CAT, "Emergència habitacional", emès el dia 18 de desembre de 2014

Afegeix un comentari nou