Aprovat el Reglament de mediació en l'àmbit del dret privat
Comparteix
S’ha aprovat el Reglament de mediació en l'àmbit del dret privat. El reglament respon a la necessitat de fer plenament efectiu el desplegament de la Llei 15/2009 de mediació en l’àmbit del dret privat i de facilitar la mediació pública entre els ciutadans.
L’any 2001 es va aprovar la Llei 1/2001, de 15 de març, de mediació familiar a Catalunya. Catalunya va passar a ser la primera comunitat autònoma que regulava la mediació familiar sent un referent per a les lleis autonòmiques posteriors. La Llei 1/2001, de 15 de març, de mediació familiar a Catalunya es limitava a les solucions de conflictes en situacions de crisi de convivència de les parelles, en cas de ruptura, separació o divorci.
L’any 2009 es va publicar la Llei 15/2009, de 22 de juliol, de mediació en l’àmbit del dret privat, també pionera a l’Estat espanyol. Aquesta nova llei d’una banda, ampliava l’objecte de la mediació a qualsevol conflicte en l’àmbit de la persona i la família i, de l’altra, estenia l’objecte de la mediació a la mediació civil.
Són moltes les entitats del tercer sector social que amb la publicació d’aquesta normativa poden accedir a la mediació com a via extrajudicial de resolució de conflictes.
Després de la publicació de la Llei 15/2009 de 22 de juliol calia, però, un reglament que la desenvolupés i tot i que el projecte de reglament es va iniciar al 2011, no ha estat fins a finals d’aquets mes d’octubre que finalment s’ha publicat el text definitiu.
El Decret 135/2012, de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament de la Llei 15/2009, del 22 de juliol, de mediació en l'àmbit del dret privat, neix amb l’objectiu d’ampliar l’aplicació de la mediació a tots els àmbits de la vida de les persones i entitats, consolidant la mediació con una nova eina de gestió de conflictes i de resolució extrajudicial.
Els principals objectius són:
- Ampliar l’àmbit de l’actuació de la mediació no només als conflictes personals o familiars sinó a altres formes d'interrelació de les persones o entitats de caire més civil o mercantil, com a eina de gestió i solució de conflictes i descarregar, d’aquesta manera, la feina ordinària dels jutjats de Catalunya.
- Regular el funcionament i les funcions bàsiques del Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya.
- Establir i desenvolupar el procediment de les mediacions que gestiona el Centre de Mediació de Dret Privat de Catalunya.
- Explicar la capacitat d’autoorganització de les administracions públiques en el seu àmbit competencial, així com la mediació estrictament privada, sens perjudici que les entitats públiques puguin, mitjançant conveni, acordar l’aplicació d’aquest procediment en la gestió dels seus Serveis de Mediació.
Afegeix un nou comentari