Banc dels Aliments, Càritas i Creu Roja proposen una evolució del model de distribució social d’aliments

Suport Tercer Sector
Autor/a: 
Dani Gallart
L’informe promou el dret universal a una alimentació adequada i el reaprofitament alimentari a partir de 9 eixos bàsics. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
L’informe promou el dret universal a una alimentació adequada i el reaprofitament alimentari a partir de 9 eixos bàsics. Font: Unsplash.
L’anàlisi vol impulsar un nou concepte de ‘botiga solidària de reaprofitament’ gestionada per empreses d’inserció social. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
L’anàlisi vol impulsar un nou concepte de ‘botiga solidària de reaprofitament’ gestionada per empreses d’inserció social. Font: Unsplash.

Banc dels Aliments, Càritas i Creu Roja proposen una evolució del model de distribució social d’aliments

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector

Resum: 

Les tres entitats han presentat un model d’accés als aliments més inclusiu i eficient per combatre la pobresa i lluitar contra el malbaratament alimentari.

Aquest passat 11 de desembre, la Fundació Banc dels Aliments, Càritas Diocesana de Barcelona i Creu Roja han organitzat la jornada ‘Dret a l’Alimentació’. L’objectiu principal de l’acte ha estat presentar el document de treball ‘Bases per a transformar el model de distribució i accés social dels aliments.

Tal i com diu Ramón Guàrdia, vicepresident del Banc dels Aliments, “aquest document és fruit d’un treball de 8 mesos que s’ha fet amb les entitats promotores i persones del sector alimentari i de l’àmbit social”.

L’informe promou el dret universal a una alimentació adequada i el reaprofitament alimentari a partir de 9 eixos bàsics d’actuació per fer evolucionar l’actual model de distribució i accés als aliments.

Algunes d’aquestes mesures són potenciar noves formes més inclusives d’accés als aliments, promoure projectes de transformació dels aliments recuperats, evitant el malbaratament i disposant d’aliments elaborats i de llarga caducitat que es puguin vendre en qualsevol establiment d’alimentació i impulsar la reforma de la Fundació Espanyola de l'Aparell Digestiu (FEAD).

L’anàlisi vol impulsar un nou concepte de ‘botiga solidària de reaprofitament’ gestionada per empreses d’inserció social, nous projectes inclusius que permetin la participació de les persones en la seva organització i gestió i promoure la transformació en les formes de solidaritat de la societat i les empreses.

El document també promou la reforma del sistema d’acreditació per tenir accés als aliments, la compactació de les múltiples ajudes econòmiques que reben les persones vulnerables i reduir les compres i donacions a la vegada que s’incrementa la recuperació d’aliments.

A banda dels nou eixos d’actuació, l’anàlisi també recomana construir un ‘grup motor’ amb la Fundació Banc del Aliments, Càrites i Creu Roja i promoure la incidència política en relació a la renda garantida i per a un bon desplegament de la llei contra el malbaratament.

Tot i els avanços i iniciatives que proposa l’informe, també es remarca que encara s’està molt lluny de l’objectiu d’assegurar el dret a l’alimentació. Per això, la transformació del model actual haurà de ser progressiva, requerint un horitzó temporal a llarg termini.

Afegeix un comentari nou