Com modifica el Codi Penal la responsabilitat de les entitats?
Comparteix
Amb la reforma del Codi Penal del passat 1 de juliol de 2015 es va modificar el règim de responsabilitat penal de les persones jurídiques i per tant, també de les entitats sense afany de lucre, establint noves obligacions a aquestes.
Cada cop més, les entitats s’han de protegir contra les possibles polèmiques que puguin ocasionar-se amb relació a la seva activitat. D’aquesta manera, és precís que s’adoptin els mitjans adequats per evitar que l’associació o fundació resulti condemnada, tot i la culpabilitat d’un membre de l’entitat.
La nova Llei Orgànica 1/2015 que modifica el Codi Penal, ha establert en el seu article 31 bis, de manera precisa i exacta els cassos en que una entitat no resultarà responsable penalment.
Els criteris a seguir són diferents depenent si es tracta d’actes il·lícits comesos d’una banda pels membres de la junta directiva o del patronat, o si hi hagués els membres de la comissió executiva, directors generals o gerents, i d’altra banda pels treballadors o subordinats.
En el primer cas, l’entitat quedarà exempta de responsabilitat si es compleixen les següents condicions:
- Adopció de mesures de vigilància idònies per evitar o reduir significativament el risc del delicte.
- Creació d’un òrgan autònom que dugui a terme les tasques de vigilància i control de les mesures adoptades.
- Comissió de l’acte delictiu mitjançant l’elusió fraudulenta dels controls.
- Compliment dels deures de supervisió i control per part de la pròpia entitat.
Altrament, en cas que la infracció penal hagi estat comesa per una persona treballadora o subordinada, com per exemple les persones voluntàries, l’entitat quedarà exempta de responsabilitat en cas que es compleixin els següents requisits:
- Identificació de les activitats amb risc de comissió delictiva.
- Establiment de protocols per decidir i actuar en relació amb aquests riscos.
- Establiment de recursos financers adequats per impedir la comissió de delictes que han de ser previnguts.
- Imposició de l’obligació als treballadors i subordinats d’informar de possibles riscos i incompliments a l’organisme encarregat de vigilar el funcionament i observança del model de prevenció.
- Establiment d’un sistema disciplinari en cas d’incompliment de les mesures.
- Verificació periòdica del model i la seva eventual modificació.
Finalment, la llei preveu que a les entitats de petites dimensions les tasques de supervisió i control, enlloc de crear un òrgan autònom, puguin ser assumides directament per l’òrgan d’administració, és a dir, pels membres de la junta directiva o del patronat.
Afegeix un nou comentari