Àmbit de la notícia
Jurídic

El drets de les dones i dels pobles protagonistes de la cooperació catalana

Autor/a
Montse Agudo
  • Dones venent al mercat. Font: Associació Catalana per la Pau
  • Dones traient aigua. Font: Web de la UOC

El nou Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2015-2018 estableix com a eixos prioritaris la defensa dels drets humans, de les dones i dels pobles.

El passat 22 d’abril, el Parlament de Catalunya va aprovar el nou Pla Director de Cooperació al Desenvolupament 2015-2018, el qual determina la política de cooperació catalana per als propers anys.

Aquest document és el quart pla director de la política pública de cooperació, el qual ha estat elaborat de forma participativa per part de l’Administració junt amb diferents actors implicats amb l’àmbit de la cooperació, a fi de reafirmar el compromís de Catalunya amb la justícia global i la solidaritat internacional

l’Agència Catalana de Cooperació ha volgut donar una nova concepció de la solidaritat, basada en el fet que sense drets no hi h a desenvolupament

La pretensió d’aquest pla és treballar per transformar, incidint en les causes que provoquen la pobresa i promovent un canvi estructural, més enllà de l’assistencialisme.

Per aquest motiu, el document parteix de la defensa dels drets humans i de la igualtat entre homes i dones com a garantia per fer una cooperació que pugui assolir els reptes plantejats. Per aconseguir-ho té dos objectius estratègics principals:

  • La defensa, garantia i exercici dels drets humans de les dones: Es vol treballar per la igualtat de les nenes i les dones, a fi d’apoderar-les i que puguin ser protagonistes de la seva pròpia transformació i la dels seus llocs d’origen.
  •  La garantia dels drets col·lectius dels pobles: Inclou els drets lingüístics, culturals i el dret a decidir el propi futur a través de la participació democràtica.

 

Aquests objectius s’estructuren en cinc àmbits d’actuació:

  • Drets civils i polítics.
  • Drets econòmics, socials i culturals (educació, salut, treball digne i autonomia econòmica).
  • Dret a la pau i a una vida lliure de violències.
  • Drets relacionats amb la sostenibilitat ambiental.
  • Gestió dels reptes globals.

Entre els països prioritaris per dur a terme polítiques de cooperació hi ha el Sàhara Occidental,  Palestina, Comunitats de l’Amèrica Central, Gàmbia, Senegal i Tunísia.

Per a les ONG dedicades a la cooperació internacional, l’ajuda per al desenvolupament és una responsabilitat dels governs.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari