El nombre d’entitats que fomenten el català creix fins a 280

Suport Tercer Sector - Jurídic
Ja s'ha obert el termini per sol·licitar la inclusió i la renovació als censos d'entitats de foment de la llengua catalana i occitana. Font: Unsplash
Ja s'ha obert el termini per sol·licitar la inclusió i la renovació als censos d'entitats de foment de la llengua catalana i occitana. Font: Unsplash.
A la pàgina web de la Direcció General de Política Lingüística pot consultar-se el llistat d'entitats Font: Unsplash.
Al web de la Direcció General de Política Lingüística pot consultar-se el llistat d'entitats amb les seves dades i situació geogràfica. Font: Unsplash.

El nombre d’entitats que fomenten el català creix fins a 280

Suport Tercer Sector - Jurídic

Resum: 

El cens mostra aquelles organitzacions que impulsen activitats per promoure actituds positives vers la llengua o per incrementar-ne el coneixement i l’ús en la població en general o en col·lectius concrets.

El Cens d’entitats de foment de la llengua catalana, que agrupa entitats sense ànim de lucre, organitzacions sindicals i empresarials, col·legis professionals i altres corporacions de dret públic, va crear-se el 2002 amb 22 entitats. La Resolució CLT/2292/2021, del 14 de juliol de 2021, ha mostrat un any més aquelles entitats que han renovat la seva inclusió al cens, aquelles que han estat excloses i les últimes que s’hi han adherit.

Una evolució positiva

Entitats com el Col·legi Oficial de Psicologia de Catalunya, l’Associació TEA Asperger Maresme, el Club Excursionista de Gràcia (CEG) o la Fundació Areté, són algunes de les 36 entitats en total que aquest any s’inclouen per primera vegada al cens.

D’altra banda, un total de 244 organitzacions han renovat la seva inclusió. Entre elles es troben l’Associació Ca la Dona, l’Ateneu Barcelonès, la Confederació Ens de l’Associacionisme Cultural Català o la Fundació Catalana de l’Esplai.

En l’última resolució consten un total de 9 entitats excloses del cens. Tenint en compte tots els números, es calcula un augment del 15,7% d’entitats presents al cens respecte de l’any 2019. Un dels avantatges de formar part d’aquest cens és que les donacions a favor de les entitats que hi figurin desgraven en l’IRPF.

Com es pot formar part del cens?

El tràmit perquè una entitat s’inclogui o renovi la seva inclusió en aquest cens es realitza de manera telemàtica. Per inscriure’s, cal adjuntar-hi la memòria de les activitats que s’hagin fet durant l’any anterior per fomentar el català.

Les entitats que vulguin presentar-se l’any 2022, han d’haver estat constituïdes legalment abans de l’1 de gener d’enguany i tenen fins el 31 de març per presentar la sol·licitud. L’adhesió es renova anualment.

En cas que alguna organització vulgui figurar al Cens d’entitats de foment de la llengua occitana, aranès a l’Aran -que es va crear l’any 2018 i a dia d’avui integra 6 entitats culturals-, ha de seguir les mateixes pautes i terminis.

Afegeix un comentari nou