El Parlament, contra la pobresa energètica

Autor/a: 
Montse Mateo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El Parlament, contra la pobresa energètica

Autor/a: 
Montse Mateo

Resum: 

El ple del Parlament va aprovar el passat dia 18 de desembre una sèrie de mesures per a la protecció dels consumidors en matèria hipotecària i per evitar talls de subministraments bàsics a persones que no en poden assumir el pagament.

Aprovades les modificacions del Codi de consum

El Parlament de Catalunya va aprovar per unanimitat el dia 18 de desembre el projecte de llei de modificació de la Llei 22/2010, del 20 de juliol, del Codi de consum de Catalunya, amb l’abstenció del PPC i Ciutadans en els articles referents a la pobresa energètica.

La modificació incorpora mesures contra les clàusules abusives i per augmentar la protecció dels consumidors en el moment de contractar préstecs hipotecaris i pel que fa a la informació de què han de disposar.

A més, però, es van afegir a la norma mesures per evitar els talls de subministraments d’aigua, electricitat i gas a aquelles persones que no en puguin assumir el pagament, després que el passat mes d’octubre el Tribunal Constitucional -a instàncies del govern espanyol- suspengués el Decret contra la pobresa energètica.

358.000 persones víctimes de la pobresa energètica

En la seva intervenció en el ple del Parlament, Xavier Dilmé (CiU), ponent relator de la llei, va assenyalar que la modificació del Codi de consum vol respondre a la realitat actual, marcada pels efectes que pateixen els consumidors que no poden fer front al pagament dels préstecs hipotecaris o dels subministraments bàsics.

Roger Torrent (ERC) va concretar aquesta situació de vulnerabilitat amb dues dades:

  • Durant el darrer trimestre de l’any 2014, a Catalunya s’han produït prop de 4.000 desnonaments.
  • 358.000 persones, aproximadament, no poden mantenir casa seva a una temperatura adequada.

Xavier Dilmé va assegurar que amb la nova normativa es vol evitar que “cap família del país deixi de rebre subministraments d’aigua, llum o gas per no poder assumir el cost dels rebuts”.

El text ofereix una definició de la pobresa energètica i del concepte de persones en situació de vulnerabilitat econòmica, i impedeix que les empreses puguin tallar el servei si, en el moment de rebre la comunicació de tall, es presenta un informe de Serveis socials que acrediti la situació de vulnerabilitat de la persona afectada.

A diferència del Decret de pobresa energètica suspès pel Tribunal Constitucional, aquesta prohibició de talls de subministrament no es limita únicament a l’hivern.

Des del Tercer sector

En un article publicat al diari Ara, Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, reconeixia el caire pioner del govern català en algunes de les iniciatives empreses per lluitar contra la pobresa energètica, tot i que lamentava que no s’acabin de concretar les mesures que permetrien reduir aquests índexs i revertir la situació”.

Els subministraments bàsics són un bé que influeix directament en la possibilitat de viure una vida digna, és un dret bàsic al qual tots hauríem de tenir accés a un preu just, de manera generalitzable i igualitària. No pot ser un privilegi per a uns quants, sinó un dret per a tothom.
Àngels Guiteras, presidenta de la Taula d'Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya

Per la seva banda, sota el lema “Avui es pot”, l’Aliança contra la Pobresa Energètica, l'Observatori DESC i la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca van donar el tret de sortida el mateix dia 18 de desembre a la recollida de 50.000 signatures que permetrien que el Parlament portés a debat la Iniciativa Legislativa Popular contra els desnonaments i la pobresa energètica.

La ILP reclama, entre d'altres, mesures de major protecció –sobretot en matèria hipotecària-, que inclouen mesures de segona oportunitat per a les persones sobreendeutades, la paralització dels desnonaments, lloguer forçós a persones en situacions de vulnerabilitat de pisos d’entitats financeres i grans propietaris que hagin estat buits de forma injustificada durant 2 anys.

Afegeix un comentari nou