El Pla Estratègic de l’Advocacia reivindica la supressió de les taxes judicials de les ONG

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

El Pla Estratègic de l’Advocacia reivindica la supressió de les taxes judicials de les ONG

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

El Consell d’Advocats de Catalunya subscriu el document que ha presentat el Consell General de l’Advocacia Espanyola amb propostes per a una justícia més àgil previstes per a 2017-2020.

El Pla Estratègic de l’Advocacia 2017-2020, presentat pel Consell General de l’Advocacia Espanyola i subscrit pel Consell dels Il·lustres Col·legis d’Advocats de Catalunya (CICAC), contempla reivindicar activament la supressió de les taxes judicials per a les ONG i les pimes.

Aquest és un dels objectius que planteja el document, que pretén treballar durant els propers quatre anys per una justícia més “àgil, moderna i eficient”.

El febrer del 2015 es va eliminar el pagament per accedir a la Justícia per part de persones físiques, arran d’una resolució del Tribunal Constitucional (TC) que considerava que el cost “desproporcionat” de les taxes podia produir “un efecte dissuasiu en la ciutadania a l’hora d’acudir als Tribunals de Justícia en l’exercici del seu dret fonamental a la tutela judicial efectiva”.

Tot i això, la derogació no va incloure les ONG, que han de continuar pagant aquests imports si volen accedir a la Justícia.

“La implantació generalitzada de les taxes judicials l’any 2012 va suposar un atac sense precedents al dret a la tutela judicial efectiva garantida per la Constitució Espanyola”, apunta l’associació.

El Consell lamenta que ni la derogació de les taxes per a la ciutadania ni la declaració d’inconstitucionalitat de la Llei 10/2012 hagin suposat la devolució de les taxes cobrades. “Els diners recaptats no s’han destinat a millorar el servei públic de la justícia gratuïta”, apunta en un comunicat de l’organització.

Ni el CICAC ni la Taula del Tercer Sector Social tenen dades sobre els casos en què entitats sense ànim de lucre s’han vist privades d’interposar una demanda per impossibilitat de pagar les taxes.

Les dues associacions tenen previst parlar sobre el tema en la propera reunió que tindrà lloc a finals de febrer.

Per a més informació, al web del Ministeri de Justícia es detalla el concepte de la taxa judicial i especifica quan s’ha de pagar, quan no i qui està exempt o exempta de fer-ho.

Afegeix un comentari nou