El Síndic de Greuges alerta sobre “l’alentiment general” en l’aplicació de la Llei de Transparència

Suport Tercer Sector – Jurídic
La Llei de Transparència va entrar en vigor fa tres anys. Font: Pixabay
La Llei de Transparència va entrar en vigor fa tres anys. Font: Pixabay
El Síndic de Greuges ha alerta sobre “l’alentiment general” en l’aplicació de la Llei de Transparència.  Font: Suport Associatiu
El Síndic de Greuges ha alerta sobre “l’alentiment general” en l’aplicació de la Llei de Transparència.

El Síndic de Greuges alerta sobre “l’alentiment general” en l’aplicació de la Llei de Transparència

Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

Tot i reconèixer els avenços realitzats, assenyala en un informe l’estancament en diferents àmbits com el del funcionament del registre dels grups d’interès.

L’’Informe anual sobre Transparència, accés a la informació pública i bon govern, publicat el mes de juliol pel Síndic de Greuges, ha posat en relleu “l’estancament” en diversos àmbits d’aplicació de la Llei de Transparència, que va entrar en vigor fa tres anys.

El context polític i institucional “excepcional”, així com les dificultats de recursos amb què es troben les administracions a l’hora de donar resposta a les noves obligacions legislatives són algunes de les raons que expliquen aquest alentiment, segons el document.

En aquest sentit, el síndic, Rafael Ribó, fa una crida a reforçar la col·laboració entre administracions per reactivar el desplegament de la normativa.

Relacions amb els grups d'interès

El registre dels grups d'interès és una altra de les qüestions tractades a l'informe. El Síndic recorda que les entitats locals han de complir amb l’obligació de formar part del Registre de Grups d’Interès de Catalunya o tenir en marxa un de propi per poder recollir públicaments els grups amb els qual es relacionen. Per aquest motiu, convida a “esbrinar les causes" per les quals aquesta integració encara no s'ha realitzat i a promoure els mecanismes per fer-la possible.

També assenyala que els alts càrrecs i els electes locals han de publicar les reunions que celebrin amb grups d’interès i constatar prèviament a les trobades que aquests estan inscrits en el registre corresponent.


Informació relacionada:

Xavier Bernadí: "El nou Registre únic de grups d’interès reforça la transparència i estalvia recursos públics"

Jordi Foz: "Les entitats han fet un esforç molt important per complir la Llei de Transparència"

Afegeix un comentari nou