Àmbit de la notícia
Jurídic

Els drets de la infància, poc regulats segons experts/es

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • D'esquerra a dreta, Albert Segura, Carlos Villagrasa, Anna Maria Novella i Karlos Castilla, en el debat de dijous 16 de novembre
  • Membres de la Pincat durant la presentació de la plataforma, l'any 2011
    Membres de la Pincat durant la presentació de la plataforma, l'any 2011

Professionals en la defensa d’infants i adolescents lamenten en un debat de la Plataforma d’Infància de Catalunya l’oblit de les persones menors i la manca de difusió dels seus drets.

“Algú li ha preguntat a un menor si vol que li facin fotos per publicar-les al web de la seva escola?”, va dir Anna Maria Novella, professora del Departament d’Història i Teoria de l’Educació de la UB i ponent en el debat que va organitzar la Plataforma d’Infància de Catalunya el dijous 16 de novembre, al Centre Cívic Urgell.

Per norma, són els pares i mares les que autoritzen que es pugin fotografies els seus fills/es al col·legi, de la mateixa manera que encara hi ha molts metges i metgesses que s’adrecen a les mares quan porten els infants a una consulta mèdica. “Tot i que continua sent freqüent, cada vegada passa menys. Estem veient com ja hi ha escoles on demanen permís a l’alumnat i doctors i doctores que interpel·len directament l’infant malalt, en comptes d’invisibilitzar-lo i preguntar a l’adult/a”, va explicar Novella.

“Cal una regulació específica per a garantir els drets dels infants. La manca de regulació suposa manca de garantia de drets”, va assegurar Maria Jesús Làrios, adjunta al Síndic de Greuges per la defensa d’infants i adolescents. Làrios va mencionar la poca regulació en el marc del dret a la intimitat, la pròpia imatge i l’honor, i el dret a manifestar-se. “No sabem si els nens i nenes que surten en els vídeos virals que han difós els seus pares per grups de WhatsApp voldran aquest protagonisme”, va apuntar Làrios.

En aquest sentit, Novella va lamentar que encara hi ha molts i moltes professionals que treballen en el món de la infància sense coneixement dels drets i deures dels infants, recollits en la Convenció dels Drets dels Infants de les Nacions Unides.

Carlos Villagrasa, defensor de la Ciutadania de Santa Coloma de Gramenet i professor de Dret Civil de la UB, va criticar la falta de sensibilització en els àmbits d’educació i salut. “Pel que fa al sistema judicial, no hauríem de dir que portar els infants al jutjat és un acte traumàtic. Si els consideren ciutadans/es de ple dret, el que hauríem de fer és canviar el model de jutjats i formar els jutges i jutgesses perquè sàpiguen escoltar els nens i nenes i dirigir-s’hi”, va dir.

Karlos Castilla, investigador visitant del Departament de Dret Constitucional de la UB, va destacar que cal anar més enllà del dret a l’escola de l’infant i promoure la participació, que actualment és “simbòlica”, segons l’expert. 

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari