Els municipis i el govern actuaran conjuntament en la prestació de serveis social
Comparteix
El Departament de Benestar Social i Família juntament amb les associacions més rellevants d’àmbit local, van signar un acord marc de col·laboració per a la prestació de serveis socials, benestar social i polítiques d’igualtat.
El passat 21 de desembre la vicepresidenta del Govern i consellera del Departament de Benestar Social i Família, Neus Munté, el president de l’Associació Catalana de Municipis i Comarques (ACM), Miquel Buch, i el president de la Federació de Municipis de Catalunya (FMC), Xavier Amor, van signar un acord marc pel període 2016-2019 en matèria de serveis socials, benestar social i polítiques d’igualtat.
L’acord, pretén fomentar la coordinació, cooperació i la col·laboració entre el Departament de Benestar i les entitats municipals en la prestació d’aquests serveis. Tanmateix, tal i com s’extreu de l’acord, les actuacions d’aquests organismes hauran de regir-se, en tot cas, pels principis de responsabilitat pública, autonomia local, de proximitat i eficiència i eficàcia en la gestió del serveis.
Aquest acord és el document previ a un contracte programa que fixarà la dotació pressupostaria que s’atorgarà a aquests efectes i una regulació més detallada de les relacions entre les entitats i el Departament.
Cal destacar, que el document subscrit per la vicepresidenta i els presidents de l’ACM i l’FMC, atorga prioritat a l’atenció dels menors en situació de vulnerabilitat, en tant que l’Administració Pública ha de vetllar per l’interès especial del menor.
Per donar compliment amb l’anterior, en primer lloc, es preveu que s’incrementi el nombre de professionals en els Equips d’atenció a la infància i l’adolescència (EAIA). En segon lloc s’impulsen els serveis d’intervenció socioeducativa no residencial (SIS), que tenen per objectiu atendre als menors i a les seves famílies, de cara prevenir o actuar enfront de situacions de risc o vulnerabilitat.
Altrament, com a novetat a destacar, l’acord marc preveu la implantació d’un model de transport adaptat a les persones amb mobilitat reduïda. Per a fer-ho possible, s’està elaborant un pla d’implantació individualitzat i progressiu d’aquest model, tenint en compte les condicions i circumstàncies concretes de cada municipi i el pressupost final que el Departament atorgui.
Finalment, pel que fa al voluntariat i l’associacionisme, el pacte preveu que es realitzin actuacions de promoció sensibilització i reconeixement, així com de suport, assessorament i formació, al temps que s’habiliten espais d’intercanvi de coneixements.
Afegeix un nou comentari