Europa acorda un Reglament de Protecció de Dades

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Montse Agudo
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Europa acorda un Reglament de Protecció de Dades

Autor/a: 
Montse Agudo
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

El passat dia 15 de desembre es va arribar a un acord polític a nivell europeu per aprovar un Reglament de protecció de dades d’aplicació a tot el territori.

Actualment, al territori europeu existeixen 28 normatives vigents amb relació a la protecció de les dades personals, i la intenció d’Europa és unificar aquesta legislació a fi d’harmonitzar un marc de protecció pel que respecte a la protecció de dades.

D’acord amb aquesta finalitat, el passat dia 15 de desembre, els negociadors del Consell Europeu, l’Eurocambra i la Comissió Europea van arribar a un acord polític en el qual s’estableix l’aprovació d’un nou reglament de protecció de dades a nivell europeu per al 2018.

“El Reglament europeu de protecció de dades substituirà les 28 normatives vigents actualment”

Algunes de les qüestions principals que s’ha acordat recollir en aquest Reglament europeu, són les següents:

  • Obligació per part de les entitats i empreses a disposar d’un consentiment inequívoc dels usuaris per poder registrar i processar les seves dades personals.
  • Pel que fa a les empreses que controlen les xarxes socials, els usuaris tindran el dret de retirar l’autorització de tractament de les seves dades en qualsevol moment. També tindran dret a endur-se la seva informació d’una plataforma o xarxa social a una altra.
  • Garantia del dret a l’oblit a Internet.
  • L’edat per obrir un compte en una xarxa social o plataforma d’internet sense consentiment parental, segueix essent els 16 anys, tot i que els Estats membres que ho desitgin podran rebaixar-la a 13 anys.
  • S’establirà un nou marc legal, qüestió que comporta menys burocràcia i costos.
  • Totes les entitats i empreses que vulguin oferir els seus serveis a la Unió Europea hauran de complir aquesta normativa.
  • En cas d’incompliment de la normativa, es podrà sancionar amb multes de fins el 4% de la xifra de negoci de l’entitat o empresa.
  • Les entitats i empreses tindran la obligació de nomenar una persona responsable de protecció de dades.
  • S’inclou una directiva sobre el tractament de les dades personals per part de la policia i les autoritats penals en el marc d’investigacions per garantir que es respecten els drets de les víctimes, testimonis i acusats.
  • Es preveu un Registre de dades dels passatgers de companyies aèries destinat a lluitar contra el terrorisme.

L’organització de consumidors europeus s’ha mostrat favorable a la nova normativa, manifestant que aquesta reforçarà els drets i protecció de les dades dels ciutadans europeus.

Afegeix un comentari nou