IV Congrés de Drets Humans de l’Advocacia Catalana

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Dani Gallart
L’acte aborda el dret a la memòria històrica com un dret humà emmarcant-lo en l’àmbit internacional, nacional i local. Font: Unsplash. Font: Font: Unsplash.
L’acte aborda el dret a la memòria històrica com un dret humà, emmarcant-lo en l’àmbit internacional, nacional i local. Font: Unsplash.

IV Congrés de Drets Humans de l’Advocacia Catalana

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

L’acte compta amb dues activitats d’accés lliure a la ciutadania, un cinefòrum amb el documental ‘Avi, et trauré d’aquí’ i l’exposició fotogràfica ‘Pssst!... passa-ho! La lluita per la democràcia a Catalunya (1939-1975)’.

El proper 20 de juny, el Consell de l’Advocacia Catalana celebra el IV Congrés dels Drets Humans de l’Advocacia Catalana que enguany es titula ‘La justiciabilitat dels crims contra la humanitat: què se n’ha fet de la memòria històrica?’.

Dirigit a l’advocacia i a la societat en general, el congrés s’emmarca en el debat social existent al voltant de la recuperació de la memòria històrica.

Algunes de les persones ponents dels debats seran José Antonio Martín, fiscal i magistrat del Tribunal Suprem, Begoña Lalana, fundadora de l’Associació contra la tortura, o Josep Cruanyes, president de la Societat Catalana d’Estudis Jurídics, entre d’altres.

L’acte aborda el dret a la memòria històrica com un dret humà, emmarcant-lo en l’àmbit internacional, nacional i local i presentant atenció en les diferents vies de justiciabilitat per poder exercitar aquest dret de forma efectiva per part de la ciutadania.

El congrés també aborda quines accions es poden portar a terme des dels ajuntaments i en l’àmbit municipal per lluitar contra la impunitat franquista, tractant entre d’altres, la utilització del litigi estratègic.

A banda dels debats i les taules, es realitzarà un cinefòrum del documental ‘Avi, et trauré d’aquí’, que comptarà amb la presència de la directora Montserrat Armengou.

També es durà a terme una exposició fotogràfica cedida pel Memorial Democràtic i titulada ‘Psst... passa-ho! La lluita per la democràcia a Catalunya (1939-1975)’. L’exposició ofereix una visió sintètica i acurada de l’activitat clandestina dels homes i les dones que, des de diferents perspectives, es van oposar a la dictadura franquista.

Finalment, es tractaran les mancances del marc normatiu espanyol i català respecte la memòria històrica i com identificar quins mecanismes es podrien implementar per poder fer efectiu el dret a la veritat, la justícia, la reparació i les garanties de no repetició.

Per assistir al congrés, cal emplenar el formulari d’inscripció.

Un nou pla d’igualtat de gènere

D’altra banda, el Consell de l’Advocacia Catalana engegarà un pla per assolir la igualtat d’oportunitats i la no discriminació entre homes i dones, en l'àmbit col·legial i professional.

El pla es presentarà el divendres 8 de març als col·legis d’advocats, emmarcat en el Dia Internacional de la Dona.

Amb el lema ‘Tenim un pla, tenim un propòsit: Advocacia en Igualtat’, l’objectiu és promoure la integració de la perspectiva de gènere i aplicar mesures d’igualtat d’oportunitats i de no discriminació entre dones i homes.

Tal i com ha expressat la presidenta de la Comissió de Violència de Gènere i Igualtat del Consell, Encarna Orduna, “es tracta d’un model de pla d’igualtat que oferim des del Consell perquè cada col·legi, en l’àmbit laboral dels seus treballadors i treballadores, i també en l’àmbit del propi col·lectiu professional, el pugui adaptar al seu organigrama”.

Com ha explicat la també degana del Col·legi d’Advocats de Reus “s’han elaborat a partir d’enquestes a més de 700 advocats i advocades de tot Catalunya, estudis comparatius similars i revisions documentals, entre d’altres eines, que han permès fer una acurada diagnosi de la situació actual sobre la igualtat efectiva de dones i homes en l’àmbit de l’advocacia”.

Algunes de les mesures del pla són un llenguatge inclusiu, donar visibilitat a les dones advocades, la formació per a una actuació lletrada amb perspectiva de gènere o assegurar la presa de decisions amb aquesta perspectiva, entre d’altres.

El pla també inclou un protocol específic per a la prevenció i l'abordatge de l’assetjament i la violència en relació al personal dels Col·legis, i un altre per al funcionament del canal de queixes i denúncies per situacions de discriminació per raó de gènere que puguin patir els professionals de l’advocacia.

Afegeix un comentari nou