Àmbit de la notícia
Jurídic

La Clínica Jurídica de la UPF, una eina d’assessorament per a col·lectius vulnerables

Entitat redactora
Fundació Pere Tarrés - Transversal
  • La Clínica Jurídica és una iniciativa solidària d’aprenentatge-servei impulsada per la Facultat de Dret de la Universitat Pompeu Fabra.
    Font: UPF
  • Imatge d'una balança i una maça. Font: web institutodelamujer.castillalamancha.es
    La Clínica Jurídica de la UPF ha atès tretze casos durant el primer any de vida.

Es tracta d’un projecte solidari d’aprenentatge i servei que permet a l’alumnat de dret participar en la defensa d’un cas verídic alhora que ofereix suport jurídic a persones que no hi tenen accés.

La Facultat de Dret de la UPF va posar en marxa durant el curs 2018-2019 la Clínica Jurídica de la UPF, una iniciativa que pretén aproximar la facultat de dret a la societat i que està adreçada als col·lectius i persones en situació de vulnerabilitat que no disposen de mitjans econòmics per aconseguir assessorament jurídic.

La iniciativa permet a l’alumnat treballar en casos verídics, assessorats per persones expertes i en col·laboració amb entitats sense ànim de lucre, i a la vegada, donar suport jurídic a aquelles persones que no hi tenen accés.

La Clínica Jurídica de la UPF compta amb sis seccions: atenció a la ciutadania, relacions amb ONG, compliment normatiu, seminari permanent, comunicació i comunicació internacional.

Inspirada en models anglosaxons

A l’estat existeixen 27 clíniques jurídiques que en la majoria dels casos es limiten a fer una tasca d’assessorament i elaboració d’informes. En canvi, el model de la UPF va més enllà i s’inspira en els models pioners nascuts als països anglosaxons a principis del segle XX.

Tretze casos atesos durant el primer any de vida

La Clínica Jurídica de la UPF ha atès tretze casos durant el primer any de vida, onze dels quals es troben en fase d’estudi i dos en fase de demanda judicial.

Amb aquestes xifres sobre la taula, la universitat catalana busca per al curs 2019-2020 una consolidació i augment del flux d’entrada de nous casos i aconseguir que entre deu i vint passin a fase d’estudi.

La gran majoria de casos arriben a través de la col·laboració amb entitats sense ànim de lucre però també s’accedeix a ells mitjançant d’advocats que passen a formar part de la Clínica, de peticions fetes a través del portal web o del propi alumnat.

Com puc participar com a voluntari/a?

Aquest projecte solidari és una realitat gràcies als recursos propis de la universitat però, sobretot, al compromís del voluntariat. Qualsevol persona major d’edat pot ser admesa com a voluntària i les tasques a desenvolupar dependran de les necessitats i de la seva qualificació. Es busquen persones juristes però també persones expertes en informàtica, bons comunicadors/es, community managers i suport administratiu.

Si esteu interessats/es en participar del projecte com a persones voluntàries o voleu més informació, podeu accedir al portal web de la Clínica Jurídica o enviar un correu a clinicajuridica@upf.edu.

 

 

Comparteix i difon

Comentaris

Mireia Hernando

(Usuari no registrat)

Som una fundació que treballem amb persones i famílies en situació de vulnerabilitat.

Voliem saber si podriem participar d'aquesta iniciativa com a receptores d'assessorament jurídic. A nivell colectiu (habitatge, documentació) o bé a nivell individual. Moltes gràcies. Mireia Hernando, coordinadora de projectes.

 

 

 

 

F Pere Tarrés

(Usuari registrat)

Comentari en resposta al comentari: Fundació IRES. www.fundacioires.org

Si esteu interessats en participar de la iniciativa com a receptors d'assessorament, heu de posar-vos en contacte amb la Clínica Jurídica de la UPF a través del següent correu electrònic: clinicajuridica@upf.edu

Moltes gràcies.

Afegeix un nou comentari