Àmbit de la notícia
Jurídic

Migra Studium denuncia la presència de menors i persones malaltes al CIE de Barcelona

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
  • Membres de Migra Studium davant del CIE de la Zona Franca.
    Font: Migra Studium
  • l'informe constata la presència de menors i persones malaltes al CIE de Barcelona.
    l'informe constata la presència de menors i persones malaltes al CIE de Barcelona. Font: Migra Studium

L’entitat fa públic un informe  on posa en relleu les vulneracions dels drets dels interns i la criminalització que s’està fent de les persones migrants.

La Fundació Migra Studium  constata a l’’Informe 2017. Centre d’Internament d’Estrangers (CIE) Zona Franca’  l’existència  de persones “en situacions de greu vulnerabilitat” com menors, persones afectades per problemes de salut i discapacitats.

L’estudi s’ha elaborat a partir de les 624 visites que els voluntaris i voluntàries de l’entitat han realitzat durant 2017 a un total de 208 interns, xifra que representa un 11,43% de les 1.820 persones tancades en el CIE  (totes homes ja que el centre no compta amb mòdul per a dones).

Segons Migra Studium, 44 de les persones visitades van afirmar ser menors d’edat, però només 3 van ser reconegudes com a tal i alliberades per passar a disposició de la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA). “De la resta en desconeixem el seu destí”, és a dir, no se sap si van ser retornades al seu país o deixades en llibertat.L’entitat remarca que s’han trobat casos en què, tot i comptar amb el passaport o certificat de naixement, no s’ha donat credibilitat a aquests documents presentats pels menors.

Per altra banda,  destaca que 22 dels interns visitats patien malalties cròniques com hepatitis C, epilèpsia, hipertensió i diabetis, i alguns no havien pogut seguir tractant-se arran de l’entrada al CIE. L’entitat també es mostra preocupada pel cas de 9 persones amb problemes psicològics o malalties mentala “que no van poder rebre l’atenció adequada per manca de personal especialitzat”.

Segons Migra Studium , “un dels elements que poden estar dificultant la identificació de persones vulnerables i que no haurien de ser internades en un CIE és la pràctica de dictar ordres col·lectives d’internament”.


Criminalització de les persones migrants
 

En l’informe, Migra Studium també assenyala que la major part dels interns visitats no tenien antecedents penals i la resta ja havien complert les seves penes. “Creiem que hi ha una voluntat clara d’estigmatitzar el conjunt de la població migrant en situació irregular”, afirma.En aquest sentit, l’entitat denuncia que l’internament “s’ha convertit en una pràctica que criminalitza i priva de llibertat moltes persones migrants de forma gratuïta, sense que finalment es porti a terme l’expulsió”.

De fet, gairebé la meitat dels interns acompanyat per l’organització van ingressar al CIE en ser interceptats i detinguts quan entraven a l’estat espanyol, especialment via pastera o altres tipus d’embarcació.  Un altre 20% va ser detingut arran de la sol·licitud de la seva documentació al carrer o al transport públic.   

L’entitat també constata les dificultats de les persones detingudes per accedir al Servei d’Orientació Jurídica (SOJ) ja que desconeixen aquesta possibilitat o no saben com adreçar-s’hi per demanar  una visita. “Altres interns ens manifesten el seu temor i desconfiança ja que creuen que el SOJ forma part de la Policia”.

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari