Àmbit de la notícia
Jurídic

La nova llei de contractació pública, publicada al BOE

Entitat redactora
Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a
Júlia Hinojo
  • La nova llei es va aprovar amb el suport de tots els partits excepte PP i Ciutadans
    Font: Administracionpublica.com
  • La vaga del personal d'Eulen, a l'aeroport del Prat, és un exemple del malestar que produeixen els contractes 'low cost'
    La vaga del personal d'Eulen, a l'aeroport del Prat, és un exemple del malestar que produeixen els contractes 'low cost' Font: CCMA
  • La legislació està publicada al BOE des del 8 de novembre
    La legislació està publicada al BOE des del 8 de novembre Font: AMP

La legislació pretén acabar amb les ofertes ‘low cost’ i prioritzar els costos salarials establerts en els convenis sectorials respecte els fixats pels convenis d’empresa. 

Noves obligacions de transparència, un organisme de vigilància i prioritat dels convenis sectorials respecte els d’empresa. Aquestes són algunes de les novetats que presenta la Llei 9/2017 de Contractes del Sector Públics, publicada al BOE el 8 de novembre, després que s’aprovés al Congrés amb els vots a favor de tots els grups polítics excepte del PP i Ciutadans.

Amb la nova llei, serà obligatori que l’òrgan de contractació, és a dir, les administracions, excloguin del procés d’adjudicació les ofertes que considerables inviables pel seu baix cost. D’aquesta manera, es vol frenar la dinàmica de precarització laboral que pateixen les persones treballadores en empreses subcontractades per l’administració pública.

A diferència del que s’estableix amb la Reforma Laboral de 2012 encara vigent, la nova normativa prioritzarà els convenis sectorials respecte els col·lectius d’empresa, que en alguns casos freguen el Salari Mínim Interprofessional (SMI).

Així, les ofertes hauran de desglossar les despeses per categoria i els costos salarials, partint dels que s’indiquen en els convenis col·lectius sectorials, com a mesura per acabar amb les ofertes ‘low cost’.

Facilitat per a les pimes i creació d’un òrgan de superivisió

A banda, la nova llei facilitarà l’accés a les pimes al reduir les càrregues administratives de tots els operadors econòmics que intervenen en la contractació. A més, les empreses amb menys de cinc anys de vida no hauran d’acreditar treballs anteriors amb l’administració per poder començar a treballar-hi.

Pel que fa a l’òrgan de vigilància, es dirà Oficina Independent de Regulació i Supervisió de la Contractació i velarà per l’aplicació de la legislació, promourà la concurrència i combatrà les il·legalitats en relació amb la contractació pública.

L’organisme estarà format per un/a president/a i quatre vocals, tots/es designats pel Consell de Ministres, a proposta del Ministeri d’Hisenda i Funció Pública, per un període de sis anys.

En vigor, al març del 2018

La nova llei entrarà en vigor el març del 2018, tot i que en alguns procediments es començarà a aplicar a partir del setembre, segons expliquen des de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB).

El text substitueix la llei de contractació pública del 2011 i suposa la transposició endarrerida a l’ordenament jurídic espanyol de directives del Parlament Europeu aprovades el 2014.  

 

Informacions relacionades:

El Govern català aprova un decret llei de mesures urgents sobre contractació pública

Comparteix i difon

Afegeix un nou comentari