La nova normativa de mascaretes higièniques inclou les transparents per poder llegir els llavis

Suport Tercer Sector - Jurídic
Autor/a: 
Dani Gallart
L’entitat ha reivindicat des del març la necessitat que la normativa contemplés les mascaretes higièniques transparents. Font: ACAPPS. Font: Font: ACAPPS.
L’entitat sol·licita una regulació de la situació per garantir la seguretat i protecció davant els contagis. Font: ACAPPS.
L’entitat ha reivindicat des del març la necessitat que la normativa contemplés les mascaretes higièniques transparents. Font: ACAPPS. Font: L’entitat ha reivindicat des del març la necessitat que la normativa contemplés les mascaretes higièniques transparents. Font: ACAPPS.
ACAPPS ha reivindicat des del març la necessitat que la normativa contemplés les mascaretes higièniques transparents. Font: Unsplash.

La nova normativa de mascaretes higièniques inclou les transparents per poder llegir els llavis

Autor/a: 
Dani Gallart
Suport Tercer Sector - Jurídic

Resum: 

La regulació publicada al BOE entrarà en vigor el 12 de març per afavorir la comunicació de les persones amb sordesa.

El 12 de febrer, el Butlletí Oficial de l’Estat (BOE), va publicar l’ordre per la qual es regula la comercialització de mascaretes higièniques. Per primer cop, la normativa inclou les mascaretes transparents per lluitar contra l’aïllament que pateixen les persones amb sordesa arran la pandèmia. Aquesta regulació ha estat autoritzada per la Organització Mundial del Comerç (OMC) i la Unió Europea (EU).

Un pas endavant per a la inclusió de persones amb sordesa

Des de la Federació ACAPPS valoren molt positivament aquest canvi, ja que dona resposta a la reivindicació del col·lectiu que des de l’inici de la pandèmia demanava regular les mascaretes transparents amb l’objectiu d’assegurar la seva seguretat, eficàcia i funcionalitat per llegir bé els llavis. “El que està escrit a la norma ens agrada molt, però caldrà veure com es produeix la seva aplicació i si aquesta transició s’adapta a la realitat”, remarca David Prujà, coordinador de la Federació d’ACAPPS.

Juntament amb la Confederació FIAPAS, l’entitat ha reivindicat des del març la necessitat que la normativa contemplés les mascaretes higièniques transparents i hi ha participat aportant documentació a l’Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris.

Ara, davant la proliferació d’aquest tipus de mascaretes al mercat, l’entitat sol·licita una regulació de la situació per garantir la seguretat i protecció davant els contagis. També es demana que aquestes mascaretes es puguin homologar només en els laboratoris acreditats.

“Actualment només hi ha tres laboratoris a tot l’Estat espanyol que les puguin acreditar i ja hi ha llista d’espera dels fabricants que volen homologar les seves mascaretes. Caldrà veure si aquest procés de transició és suficient com per mantenir proveït el mercat o arribem a un punt en què no tenim accés a aquestes mascaretes perquè encara no s’ha pogut acreditar”, alerta Prujà.

Seguretat per a les persones consumidores

La nova normativa endureix les condicions per comercialitzar una mascareta higiènica i protegeix millor a les persones consumidores gràcies a un seguit de condicions.

En primer lloc, els i les fabricants estaran obligats a justificar documentalment qualsevol afirmació que facin vers les característiques o valors resultants dels assaigs dels seus productes. A més, hauran de facilitar aquesta documentació a les persones consumidores en cas que la demanin.

D’altra banda, els laboratoris que realitzin els assajos de les mascaretes transparents hauran d’estar acreditats per l’Entitat Nacional d’Acreditació. Aquest punt és imprescindible, ja que han aparegut informacions en què es qüestionava la credibilitat d’algun laboratori.

Per últim, s’ha de contemplar explícitament el cas de les mascaretes transparents perquè les persones amb sordesa puguin llegir els llavis. La normativa vetlla perquè els materials que incorporin siguin innocus per a la salut.

Els requisits que han de complir les mascaretes transparents

A més de complir totes les condicions generals, les noves mascaretes transparents hauran de complir alguns requisits addicionals.

Les mascaretes hauran de permetre una visió nítida amb materials suficientment transparents i que el seu disseny garanteixi la lectura labial. També hauran de garantir que no s’entelin de forma continuada en la zona transparent. Així mateix, hauran d’indicar a l’etiqueta si la mascareta distorsiona i redueix en decibels el so de la veu. “Hi ha mascaretes com la FPP2 que amb la seva alta capacitat de filtració atenuen molt les freqüències greus de la veu i aquest fet fa que costi més entendre el missatge”, apunta Prujà.

D’altra banda, en cas de tenir en la seva composició materials que no permetin el pas de l’aire, haurà de realitzar-se una avaluació de riscos per assegurar que el producte no obstrueix la respiració. Si aquest és el cas, haurà de constar la informació a l’etiqueta.

Aquesta norma entrarà en vigor el proper 12 de març de 2021. També es preveuen mesures temporals transitòries per evitar el col·lapse dels tres laboratoris acreditats preveient ampliar-ne el nombre.

ACAPPS creu que la regulació de les mascaretes transparents, d’acord amb l’actual normativa, permetrà que administracions públiques, organitzacions i empreses puguin adquirir amb total seguretat i permetre que les persones amb sordesa puguin llegir els llavis en tots els àmbits, ja sigui la feina, l’escola, oficines d’atenció a la ciutadania, comerços o qualsevol altre sector.

Afegeix un comentari nou