Entitats catalanes recorren davant el Tribunal de Justícia de la UE l’acord entre Europa i Turquia sobre persones refugiades

Suport Tercer Sector – Jurídic
Autor/a: 
Júlia Hinojo
 Font:
Font:
 Font:
Font:
 Font:
Font:

Entitats catalanes recorren davant el Tribunal de Justícia de la UE l’acord entre Europa i Turquia sobre persones refugiades

Autor/a: 
Júlia Hinojo
Suport Tercer Sector – Jurídic

Resum: 

L’Associació Catalana de Juristes Demòcrates, la Fundació Congrés Català de Salut Mental i Lafede.cat denuncien que la UE ha violat la Carta de Drets Fonamentals.

Tres entitats catalanes sense ànim de lucre i juristes com l’exfiscal anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo han presentat el 30 de novembre un recurs al Tribunal de Justícia de la Unió Europea (UE) per anul·lar l’acord que permet expulsar les persones refugiades que arribin a Grècia i enviar-les a Turquia.

Des del 20 de març, totes les persones immigrants que passen de Turquia a les illes gregues i no tenen protecció internacional –bé perquè no han demanat asil o perquè es considera que la sol·licitud d’asil és infundada– són retornades a Turquia, “en plena conformitat amb el Dret internacional i de la UE”, segons el comunicat que va publicar el Consell Europeu.

Carlos Jiménez Villarejo, qui ha coordinat el recurs, assegura que l’acord “suposa la vulneració d’un conjunt de normes jurídiques de tota mena, des del Tractat de la Unió Europea a la Carta de Drets Fonamentals de la UE. Viola obertament el dret a la vida, a la dignitat o a la lliure circulació”.

El recurs s’ha presentat en representació de Shabbir Iqbal, enginyer paquistanès que va fugir del seu país amenaçat de mort per un grup islamista radical. Va arribar a Lesbos quan l’acord ja era vigent i li van denegar l’asil dues vegades. “Ara viu a l’illa en un lloc segur però podria ser deportat a Turquia en qualsevol moment”, diu l’escrit que ha publicat la Fundació Congrés Català de Salut Mental (FCCSM).

“Es va considerar que el tipus de recurs que tenia més números de prosperar era la via del recurs directe accelerat, és a dir, presentant el recurs a través d’un cas concret, d’algú que havia estat deportat”, ha explicat Arantza Diez, codirectora del Sense ficció de TV3 “To Kyma” i autora del llibre “Lesbos, a cor obert”. Arantza lamenta que no es pugui saber del cert quantes persones han estat deportades a Turquia en aquests vuit mesos des que es va aprovar l’acord. “Les dades no són públiques, el govern grec no les facilita”, ha denunciat Diez.

La comissió Dignitat, Migrats i Refugiats, integrada per l'FCCSM, LaFede.cat i l’Associació Catalana de Juristes, ha redactat un manifest perquè qualsevol s’hi pugui adherir. El document denuncia la “passivitat de la UE davant d’una tragèdia humanitària sense precedents que s’ha anat incrementant arran de la signatura de l’acord”.

Informació relacionada:

La UE inicia les primeres deportacions de refugiats a Turquia

Afegeix un comentari nou