Les donacions: saps quines implicacions tenen?
Comparteix
L’esperit nadalenc ens fa ser més altruista i que en aquest sentit proliferin les donacions. Ara bé, seria bo saber què implica una donació i quines conseqüències se’n poden derivar.
La donació no deixa de ser un contracte pel qual una persona atorga gratuïtament un bé o un dret a favor d’una altra,que l’haurà d’acceptar abans de la seva mort. Així doncs, com tot contracte, té certes especialitats i caldrà veure les següents qüestions:
1. Qui pot fer una donació:
Podran ser donants tota persona, tant persones físiques com empreses i entitats, que tingui capacitat d’obrar suficient d’acord amb el bé o dret objecte de la donació. En aquest sentit, s’entén que es té capacitat d’obrar plena a partir de la majoria d’edat.
No obstant, això no implica que els menors i els incapacitats no puguin ser donants, sinó que els bens o drets que aquests poden donar, hauran de ser de poc valor econòmic i en cas que es pretengui una donació d’un bé o dret d’una certa entitat, caldrà autorització judicial.
Altrament, també cal que es tingui poder per disposar l’objecte que es pretengui donar, és a dir, que sigui propietat del donant.
En cas que s’infringeixi algun dels requisits anteriors, la donació serà nul·la i qui es beneficiï d’aquest acte, haurà de retornar el bé donat.
2. A qui es pot dirigir la donació?
Podrà ser beneficiari d’una donació qualsevol entitat que estigui encara en funcionament, és a dir, que no s’hagi dissolt. Tanmateix, d’acord amb la Llei 49/2002, de 23 de desembre, de règim fiscal de les entitats sense fins lucratius i dels incentius fiscals al mecenatge, les Fundacions i les Associacions declarades d’utilitat pública, gaudeixen de certs avantatges fiscals.
Així doncs, la persona física podrà deduir-se del seu IRPF part de la donació feta a aquestes entitats. Aquesta deducció variarà depenent de l’import i l’any en el que es faci, quedant de la següent manera:
- Deducció d’un 50% per imports de fins a 150 euros per l’any 2015 i un 75% per l’any 2016.
- Deducció del 27,5% al 33,5% per imports superior per l’any 2015 i d’un 30% al 35% per l’any 2016.
Si la donació la fa una persona jurídica, aquesta podrà desgravar-se de l’impost de societats una part, atenent els següents criteris:
- Com a regla general, es podran desgravar un 35%.
- Les persones jurídiques que facin aportacions durant com a mínim un període de tres anys a la mateixa entitat, per imports iguals o superiors, podran desgravar-se d’un 37,5% per l’any 2015 i un 40% per l’any 2016.
3. Què es pot donar?
Poden ser objecte de donació tota mena de bens i drets sempre que siguin reals i es puguin determinar. No es possible donar béns inexistents o que encara no tenim a la nostra disposició.
4. De quina manera?
La forma de fer la donació és lliure, es a dir, es pot fer per qualsevol mitjà, ja sigui verbalment o per escrit. No obstant, pel cas dels béns immobles només serà vàlida si s’ha acordat en escriptura pública.
5. Tipologia:
Les donacions es poden donar en dos situacions ben diferents, per mitjà d’un acte inter vivos o per mortis causa.
Les donacions inter vivos, són les realitzades pels donants durant la seva vida, normalment per mitjà d’actes de disposició, com és l’entrega en metàl·lic de l’import o bé a través de transferència bancària.
En canvi, les donacions mortis causa són les es realitzen per un acte testamentari del donant, ja que així ha estat previst en un testament, un codicil o un llegat.
Afegeix un nou comentari